Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hiroshima și Nagasaki, bombardamentele care au schimbat cursul istoriei

În istorie, există momente, planificate sau spontane, care schimbă cursul evenimentelor.

Un exemplu îl constituie și primele bombardamente atomice care au avut loc acum mai bine de 70 ani, exact în această perioadă, în august 1945 și care au încheiat cel de-al doilea război mondial. Vizate au fost cele două orașe japoneze, Hiroshima și Nagasaki.

În iulie 1945, guvernul japonez a refuzat cererea Aliaților de a se preda. În Europa, războiul luase sfârșit, prin capitularea necondiționată a Germaniei, astfel încât mai rămânea deschis doar frontul din Pacific, dintre Statele Unite și Imperiul Japoniei. Pentru a pune capăt rapid conflictului, președintele american Henry Truman a decis să folosească bomba nucleară. Aceasta fusese testată pentru prima dată de americani pe 16 iulie, în cadrul operațiunii ,,Trinity” așa cum am amintit într-un episod trecut.

Pe 6 august 1945, la ora 08:15 dimineața, un avion american, botezat ,,Enola Gay”, după numele mamei pilotului care se afla la manșă, a aruncat bomba denumită ,,Little Boy” deasupra localității Hiroshima –aici se afla unul dintre principalele depozite japoneze de arme. La Pentagon ajungea următorul mesaj codat: ,,Succes total. Efecte vizibile, mai spectaculoase decât în cazul testului Trinity. Ținta Hiroshima”.

Deși orașul a fost distrus, acest lucru nu a determinat Japonia să capituleze, astfel încât a mai urmat o lovitură.

Pe 9 august, tot dimineața, de data aceasta la ora 11:02 minute, un alt avion american lansa o altă bombă atomică asupra orașului Nagasaki. Puterea acesteia era mai mare decât a primei, iar denumirea pe măsură: ,,Fat Man”.

Deși nu există cifre definitive, se estimează că în urma detonării celor două bombe nucleare, aproximativ 20.000 de persoane și-au pierdut viața.

Pe 14 august, Împăratul Hirohito a anunțat la radio capitularea Japoniei, iar pe 2 septembrie, la bordul navei de război Missouri, în rada portului Tokio, s-a semnat actul capitulării.

Războiul se terminase. Însă nu uitați, istoria continuă...

Emisiunea Accent pe istorie, în fiecare zi la ora 9.55, la RFI România