Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeul Holocaustului Washington laudă Parlamentul de la Chișinău

Muzeul Holocaustului de la Washington

Muzeul Holocaustului de la Washington a lăudat Parlamentul Republicii Moldova pentru faptul că și-a însușit concluziile Raportului Final al Comisiei pentru Studierea Holocaustului din România. Acțiunea forului legislativ de la Chișinău se constituie într-o cinstire a memoriei fostului președinte al acestei comisii, Elie Wiesel, decedat pe 2 iulie 2016. 

Într-un comunicat de presă, Muzeul Holocaustului menționează că în declarația adoptată pe 22 iulie cu o majoritatea covârșitoare Parlamentul a condamnat exterminarea și persecutarea de către Germania Nazistă și aliata sa din timpul celui de-al doilea război mondial, România, a evreilor care trăiau la acea vreme pe teritoriul care azi aparține Republicii Moldova. 

Parlamentul a condamnat totodată tendințele de negare sau ignorare a Holocaustului și a adus un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia. 

Muzeul Holocaustului adaugă că la inițiativa președintelui Parlamentului, Adrian Candu, s-a cerut guvernului ca în termen de 60 de zile să fie prezentat un plan de organizare a unor evenimente naționale de educare și comemorare.

"Ne angajăm să nu permitem tentative de revizuire a istoriei și negare a Holocaustului de către ideologii, indivizi sau organizații", se spune în declarația Parlamentului.

"Considerăm că prin educație, cercetare și discuții publice, memoria victimelor Holocaustului va fi cinstită și crimele condamnate, așa încât xenofobia, antisemitismul și rasismul să nu-și găsească locul în Moldova", se mai spune în textul adoptat la 22 iulie. 

Muzeul Holocaustului reamintește că Raportul Comisiei Wiesel, publicat în 2004 și recunoscut oficial de președintele României la acea dată, Ion Iliescu, a ajuns la concluzia că în primele luni după intrarea României în război în 1941 au fost uciși între 45000 și 60000 de evrei în Basarabia și Bucovina și alți 105000 - 120000 de evrei din cele două provincii au pierit în urma deportării în Transnistria, teritoriu aflat sub administrație românească în perioada 1941 - 1944. 

În România a fost adoptată în 2002 Ordonanța de Urgență 31, amendată în 2006 și 2015, care incriminează negarea Holocaustului și cultul persoanelor condamnate pentru crime împotriva omenirii, cum ar fi Ion Antonescu, deși legea a dus la foarte puține condamnări în justiție în ultimii 14 ani.

În Republica Moldova nu există o astfel de legislație și personalitatea lui Antonescu este extrem de apreciată în rândul unor naționaliști români, care sunt acuzați adeseori de "fascism" de către cei de orientare pro-Rusia.