Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Distrugerea mausoleelor din Timbuctu, judecată la Haga

proces_haga_mali.jpg

Clădirile au fost dărâmate cu târnăcoape, sape și dălți
Clădirile au fost dărâmate cu târnăcoape, sape și dălți
Sursa imaginii: 
Reuters

La Haga a început primul proces pentru distrugerea patrimoniului cultural. Este vorba de dărâmarea mausoleelor din Timbuctu, în Mali, fapte pentru care autoritățile îl acuză pe jihadistul Ahmad Al Faqi Al Mahdi, care pledează vinovat.

Procesul jihadistului malian, acuzat că a distrus mai multe mausolee din Timbuctu și care erau înscrise în Patrimoniul mondial al umanității, a început în fața Tribunalului Penal Internațional. Este primul proces pentru distrugerea patrimoniului cultural, primul pentru un prezumtiv jihadist, primul legat de conflictul din Mali și primul în care un acuzat a anunțat că vrea să își recunoască vina.

”Onorată instanță, regret să spun că tot ceea ce am auzit până în prezent este adevărat și reflectă evenimentele”, a afirmat Ahmad Al Faqi Al Mahdi, dupa citirea acuzațiilor, la Curtea din Haga. ”Pledez vinovat”, a spus el.

Acuzatul vrea de asemenea ”să ceară scuze locuitorilor din Timbuctu și poporului malian”, după cum a anunțat avocatul său.

Jihadistul din Mali este acuzat că a ”condus intenționat atacuri” împotriva a 9 mausolee din Timbuctu și a moscheii Sidi Yahia în perioada 30 iunie - 11 iulie 2012. Clădirile au fost dărâmate cu târnăcoape, sape și dălți.

Acuzarea afirmă că bărbatul era un membru al grupării Ansar Dine, care face parte dintre grupările jihadiste legate de al-Qaida și care au controlat nordul statului Mali timp de zece luni în 2012, înainte de a fi alungate de o intervenție militară internațională declanșată în ianuarie 2013.

Aplecat din copilărie asupra studiului Coranului, Ahmad Al Faqi Al Mahdi, fost director de școală, născut în 1975, este descris ca un om rezervat, care a devenit ”șeriful orașului”, intransigent asupra principiilor și pledând pentru aplicarea ”sharia”, legea islamică.