Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Evreii responsabili de scufundarea Titanicului și Cernobîl - TV rusesc

Evreii ar sta în spatele scufundării vasului Titanic în 1912, a accidentului de la centrala nucleară Cernobîl din 1986 și a atacurilor teroriste de la New York și Washington DC din 11 septembrie 2001 - susține un documentar difuzat recent de postul REN TV din Rusia. 

 

Documentarul este o reactualizare a unui program mai vechi pe care un comentator l-a calificat drept o "reanimare" a Protocoalelor Înțelepților Sionului, un fals din secolul al XIX-lea care aparținea Ohranei, serviciul secret țarist, în scopul propagării antisemitismului.

În programul difuzat de REN TV se sugerează că un grup de 300 de evrei, iluminați și francmasoni ar fi provocat scufundarea vasului britanic aflat la prima sa călătorie pentru a provoca o criză internațională și a prelua apoi conducerea unui guvern mondial.

În versiunea documentarului difuzată în 2012 timpul narațiunii era la trecut, în timp ce în varianta actualizată este la prezent, sugerând că teoria conspirației se extinde și la evenimente recente, cum ar fi explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl, destrămarea URSS în 1991 sau atacurile din 11 septembrie 2001, acestea din urmă "atribuite pe nedrept teroriștilor arabi", potrivit realizatorilor filmului.

REN TV este un canal privat cu o o audiență potențială de peste 100 de milioane de persoane în spațiul ex-sovietic, care adeseori difuzează astfel de materiale, fiind criticat chiar de ministerul educației și științei al Rusiei care a acuzat canalul de promovare a teoriilor conspiraționiste și a neîncrederii în știință.

Difuzarea de către REN TV a documentarului coincide cu o inițiativă a deputatului Mihail Starșinov, din partidul pro-prezidențial Rusia Unită, care a propus restabilirea controlului statului asupra educației și a propăvăduirii religioase, susținând că fosta Uniune Sovietică oferea un exemplu pozitiv în acest sens.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din Rusia, Alexandr Boroda, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectul unei asemenea inițiative asupra vieții religioase, mai ales că, în opinia sa, pare a avea sprijinul Kremlinului.

Într-un comunicat de presă, Boroda spune că aceasta ar echivala cu resuscitarea Consiliului pentru Afaceri Religioase din vremea URSS care "exercita un control total asupra vieții religioase" și era adeseori implicat în acțiuni antisemite.