Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureşti: Incidente la Marşul pentru Basarabia

marsul_unirii_bucuresti.jpg

Sursa: InfoPrut. Un marş mai vechi al unioniştilor la Bucureşti.
Sursa: InfoPrut. Un marş mai vechi al unioniştilor la Bucureşti.

Demonstranți care participă, sâmbătă, la Marșul pentru Basarabia au încercat să forțeze cordonul jadarmilor în zona Guvernului, circulația auto în zona Piața Victoriei fiind blocată, transmit Mediafax şi televiziunile de ştiri. Cel putin 3 protestatari au fost retinuti, printre care si unul dintre organizatori.

 

Demonstranţii au încercat să rupă cordoanele de jandarmi amplasate în Piaţa Victoriei, să forţeze intrarea pe Calea Victoriei şi să meargă spre Piaţa Universităţii, deşi această deplasare nu era prevazută în traseul aprobat de autorităţi, relatează Digi24. 

Protestatarii reţinuţi urmează să ajungă la audieri la secțiile de poliție. Aproximativ 2.000 de oameni participă la această manifestare.

"Noi nu suntem partide, nu suntem organizații, noi suntem oameni liberi, suntem unioniști. Ne-am adunat din toate colțurile țării să îi întâmpinăm pe frații noștri basarabeni, care anul trecut au venit pe jos spre țară și a căror dorință nu a fost ascultată de clasa politică din România. Exstă o mare indiferență în momentul ăsta la București, dar indiferența asta trebuie să se oprească astăzi, aici și acum. Ne-am adunat în fața Hanului lui Mnauc pentru că de aici a fost răpită Basarabia prima oară și nu o să oprim această manifestație până când premierul Dacian Cioloș și toți liderii partidelor politice nu o să ne asculte și o să își asume unirea ca proiect de țară", a declarat unul dintre manifestanți.

Aproximativ 50.000 de basarabeni au participat anul acesta, pe 27 martie, la un marş de amploare în Chişinău, care a celebrat 98 de ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România.