Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Jeep-urile Regelui Mihai I

jeep.jpg

Regele Mihai în vizită la o expoziție de mașini militare de epocă, Nyon (Elveția) 2014
Sursa imaginii: 
http://casa-regala.blogspot.ro

Astăzi Majestatea Sa Regele Mihai I împlinește 95 de ani, aniversare care reprezintă un prilej potrivit pentru a povesti despre una dintre marile pasiuni ale Regelui: automobilele, mai cu seama jeep-urile.

După ce au locuit un timp în Anglia, Regle Mihai I și Regina Ana, împreună cu restul familiei, s-au mutat în Elveția, în satul Versoix. La început au locuit într-o casă numită Vila Fantasia, iar din 1976 s-au mutat în altă locuință, în Vila Serena, unde au stat o lungă perioadă de timp (până în 2004, când s-au mutat în altă localitate din Elveţia, Aubonne).

Cu o arhitectură modernă și o grădină frumoasă, noua casă a regilor era mai mare și mai luminoasă decât precedenta, motiv pentru care i-a plăcut Reginei din primele secunde. Încântarea Regelui nu era deloc mai prejos, ci dimpotrivă, pentru că noua clădire avea și un spațiu pentru atelierul mecanic al Majestății Sale și un depozit pentru jeep-uri.  

Pasiunea Regelui pentru aceste mașini l-a făcut să cunoască de-a lungul anilor numeroase persoane cu aceeași înclinație din întreaga lume, din Franţa, Italia, Elveţia, chiar din Statele Unite ale Americii şi din Australia. A participat la raliuri și la tot soiul de întâlniri tematice cu acești oameni și au făcut mereu schimb de piese ca niște adevărați colecționari.

Regele Mihai I făcea adevărate minuni în atelierul Majestății Sale din Elveția, transformând jeep-urile abandonate și vechi în mașini ce păreau că tocmai au ieșit din saloanele auto. Cu propriile mâini și cu multă dedicație desfăcea ansamblul ruginit al automobilelor, curăța piesele care mai puteau fi utilizate și apoi îmbina fiecare parte a mașinii, punea motorul, sistemul electric și caroseria, pe care o vopsea de mai multe ori, cu diverse vopseluri.

Regele a produs nu mai puțin de 9 astfel de opere de artă auto, ultimul jeep lucrat de Majestatea Sa fiind finalizat în anii 1999-2000.

Martor al marii pasiuni și al talentului remarcabil al Regelui este chiar Garajul Regal de pe domeniul Săvârșin, inaugurat chiar de Majestatea Sa, când a împlinit 90 de ani (în anul 2011).

Garajul Regal, cu o lungime de 44 de metri și o lățime de 8 metri, adăposteşte mașinile Majestății Sale și ale Familiei Regale, dar găzduieşte şi un muzeu al automobilului deschis vizitatorilor. În Muzeul Regal al Automobilului se poate admira colecţia actuală de maşini regale, noi şi vechi şi mai mult de atât, se poate vizita atelierul mecanic auto al Regelui Mihai I, cu uneltele şi piese de maşini incluse, plus, o expoziţie de fotografii şi documente.

Până ajungeți la Săvârșin să vă convingeți, nu uitați că istoria continuă...

 

Sursă: Adrian Cioroianu, Mihaela Simina, Mihai I al României. Un Rege cu onoare, loialitate și credință, Editura Curtea Veche Publishing, București, 2016

 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 25 octombrie 2016