Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum decurg pregătirile pentru Banchetul Nobel?

nobel-banquet-table.jpg

Banchet Nobel 2005
Image source: 
Hansbaer - Own work, https://commons.wikimedia.org

Stockholmul se află în plină “Săptămână Nobel”. Din 6 până în 12 decembrie, laureații de anul acesta participă la conferințe de presă, fac vizite și asistă la concerte. Totul va culmina sâmbătă cu festivitatea de decernare a premiilor și banchetul Nobel. Cum va fi acesta?

Garoafele, au venit deja de la San Remo și sunt aproape 26 000. Maestrul florar este același de anul trecut și promite ca aranjametele sale să aducă sala albastră a primăriei din Stockholm foarte aproape  de un peisaj din natură, în care copacii înfloriți cresc în mijlocul câmpiilor pline de flori în culori pastelate, nuanțe de șampanie și tonuri de verde.

Meniul este unul dintre cele mai strașnic păzite secrete. Dacă în primii ani supele de tip "tortue claire" erau foarte frecvente, astăzi una dintre cerințe este ca preparatele servite la mese să aibă o influență scandinavă.

Cât despre codul vestimentar, el va deosebit de strict: domnii vor purta frac, cămașă și cravată ori papion albe iar doamnele, rochii de seară. Singura excepție acceptată de la acest cod este costumul național.

Personalul sălii va fi, ca întotdeauna, format exclusiv din studenți suedezi, ușor de recunoscut după tradiționala șapcă albă cu bandă albastră.

Regele Gustav al XVI -lea, regina Victoria, prinții și prințesele, prim-ministrul Suediei, precum și șefii principalelor partide politice sunt întotdeauna prezenți la banchet. Singurul care nu a fost până acum invitat este președintele partidului de extremă dreaptă Sverige Demokraterna, în ciuda faptului că formațiunea sa politică ocupă aproximativ 14% din locurile din Parlament iar popularitatea sa e în creștere. Membrii comitetului Nobel au decis însă acum câțiva ani că orientarea sa politică îl face indezirabil.

Banchetul Nobel este, fără îndoială, cel mai rafinat și sofisticat eveniment anual din Suedia.  El are loc mereu pe 10 decembrie, ziua morții lui Alfred Nobel. Fiecare din laureații care poate aduce 15 invitați. Pe lângă aceștia, mai sunt pe listă ambasadorii țărilor de unde provin cei care primesc premiile.

Dacă la început se acordau 5 premii Nobel  (literatură, chimie, fizică, medicină și pace), Banca națională a Suediei a decis în 1968 să mai adauge unul, cel pentru științe economice. Premiile pot fi acordate fie unei singure persoane, fie pot fi împărțite de 2 sau 3 laureați. Anul anul acesta 11 sunt cei care le vor primi.

Probabil cel mai discutat dintre ei este artistul Bob Dylan, căruia comitetul Nobel a decis să îi acorde această o distincție pentru a fi creat o nouă expresie poetică în marea tradiție a cântecului american

Personalitate profund non-conformistă, Bob Dylan a reușit de altfel să încalce deja câteva cutume, neparticipând de pildă la tradiționala întâlnire pe care Barack Obama o are cu laureații americani ai premiului Nobel și anunțând chiar că nu va fi prezent la banchetul de la Stockholm. În schimb, a promis să trimită un speech care să fie citit de o altă persoană. Cu această ocazie Patty Smith va fi cea care va cânta piesă lui Dylan « A Hard Rain’s A-Gonna Fall ».

 O altă personalitate cunoscută care primește premiu anul acesta este președintele Columbiei Juan Manuel Santos pentru eforturile sale de a pune capăt unui război civil de 50  de ani. Nici el nu va veni însă la Stockholm, întrucât Premiul Nobel pentru Pace se decernează întotdeauna la Oslo, unde are de altfel loc un banchet paralel.

 La capitotolul controverse... care nu lipsesc niciodată... de remarcat este că în Suedia, țara europeană care pune un preț foarte mare pe echitate și egalitate, s-au auzit în ultimele 2 luni puternice voci nemulțumite de faptul că toți cei 11 laureați sunt bărbați. Comitetul Nobel a fost chiar acuzat că încearcă să inducă ideea că bărbații ar fi mai buni specialiști decât femeile.

 În replică, un intendent de la muzeul Nobel a precizat că premiile nu sunt acordate de un singur comitet, ci de 4 comisii diferite, că distribuția pe sexe a premiilor e mai mult o problemă a întregii societăți decât una a organizatorilor și că, oricum, cel mai important lucru este ca aceia care primesc premiile este să le merite cu adevărat.

 Oricum ar sta lucrurile, este sigur că banchetul de sâmbătă va fi foarte mediatizat, ceea ce nu se va putea spune despre cele ce se vor petrece la Nobel Night Cap. Acesta este un club creat în 1978 de niște studenți care s-au gândit că un banchet are nevoie și de o petrecere cu adevărat decontractată. Au propus atunci proiectul Comitetului Nobel care însă nu l-a considerat potrivit pentru a fi inclus în program. Asta până în anul în care unul din laureații premiului, întrebat ce i-a plăcut cel mai mult la Stockholm, a spus : Petrecerea de la Nobel Night Cap. Astăzi, aceasta este organizată de studenții de la Științe economice și este văzută că încheierea firească a banchetului anual.

 

1061