Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cutremur... într-un univers paralel

"Cutremur?", mă întreabă soţia în toiul nopţii. "Posibil...", îi răspund apatic, după un moment de ezitare. Mă uit instinctiv la lustră. Nu se mişcă. Patul stă pe loc. Prin casă nu se zgâlţâie nimic. Mai puţin o statuetă cumpărată de prin cine ştie ce vacanţă, care tropăie de zor pe un raft al bibliotecii.

După câteva secunde îmi arunc faţa în pernă. Mai arunc o privire la lustră, ca să fiu sigur că nu ne pică în cap. Nu de alta, dar e chiar deasupra patului. Ce-i drept, deasupra soţiei. În camera alăturată, singurul zgomot care se aude este sforăitul fetei un pic răcite.

Oare ni s-a părut? Adorm imediat la loc. Dimineaţă când mă trezesc, sunt uşor confuz: chiar a fost cutremur sau am visat? Nedumerirea mi se spulberă brusc când deschid televizorul. Pe un post tv totul e galben: CUTREMUR DE 5,3 GRADE PE SCARA RICHTER. ISU VERIFICĂ DACĂ S-A PRĂBUŞIT CEVA ÎN CENTRUL VECHI. IMEDIAT, EXPLICAŢIILE SPECIALIŞTILOR. Imediat, mai toate posturile iau reacţii în direct de la Institutul de Cercetare pentru Fizica Pământului şi de la nelipsitul în astfel de cazuri Raed Arafat.

Mă frec la ochi şi parcă nu-mi vine să cred. E ca şi cum aş fi intrat într-un univers paralel. Dacă am fi fost într-un film fantastic, probabil că şi statueta care tropăia azi noapte pe un raft al bibliotecii s-ar fi frecat la ochi... Nici o victimă, nici o pagubă materială, nici o clădire prăbuşită. Şi totuşi, la primele ore ale dimineţii vedeam galben în faţa ochilor: BREAKING NEWS-BREAKING NEWS-BREAKING NEWS. E adevărat că trăim într-o ţară traumatizată de un cutremur devastator, dar chiar să facem un caz din orice seism, deşi nu s-au înregistrat nici victime şi nici măcar pagube...

Pe drum spre serviciu, am vrut să aflu cum a simţit cutremurul familia mea din Bacău, care e relativ aproape de zona seismică Vrancea. Mă gândeam că poate acolo a fost panica mai mare. "Nu a fost aşa tare ca data trecută. Am tot aşteptat să vină mai puternic, dar s-a oprit", îmi scrie mama, parcă uşor dezamăgită. E adevărat, alte dăţi se legăna tot blocul turn în care locuieşte ea la etajul şapte. Şi dura mult, parcă nu se mai termina.

"Mi s-a părut că nu a fost aşa puternic şi a ţinut puţin. Uşurel", îmi spune şi sora mea.

"Ne-a trezit şi pe noi, dar nu s-a întâmplat mare lucru, doar că a durat o oră până m-a luat iar somnul...", îmi scrie un prieten din Bucureşti.

Ajuns la serviciu, îmi întreb o colegă: "Şi... te-ai cutremurat azi noapte ?". "M-am trezit, dar mă aşteptam să vină mai tare... N-a venit", îmi răspunde zâmbind.

Urc în redacţie. Televizorul, ca de obicei, deschis pe un post de ştiri. Tot ecranul e galben: BREAKING NEWS. CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. ISU VERIFICĂ DACĂ S-A PRĂBUŞIT CEVA ÎN CENTRUL VECHI. IMEDIAT, EXPLICAŢIILE SPECIALIŞTILOR. CE TREBUIE SĂ FACEM ÎN CAZ DE CUTREMUR? CÂT DE PREGĂTITE SUNT AUTORITĂŢILE? Deja, simt cum mă cuprinde panica...