Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poliția belgiană din nou arătată cu degetul

Conform Wall Street Journal, un raport confidențial redactat de comitetul de supraveghere al poliției belgiene arată greșelile comise în prevenirea atentatului de la Paris, comis în noiembrie în 2015. La acesta se adaugă o „grevă” a polițiștilor din Moleenbeek ca și faptul că menționatul comitet nu mai beneficiază de fonduri.

Raportul „Comitetului P”, redactat în septembrie 2016 si încă nedivulgat, arată ca poliția belgiană i-a interpelat pe frații Abdeslam fără a-i putea împiedica să comită atentatul de la Paris, din noiembrie 2015. Informația a fost redactată de biroul bruxellez al lui Wall Street Journal.

Brahim Abdeslam, care era deja cunoscut pentru trafic de droguri, a fost sumar interogat de poliție după ce mașina lui a fost oprită la un control de rutină. El se afla pe lista potențialilor teroriști, cu toate acestea polițiștii nu l-au reținut, iar diferitele indicii care-l legau de celulele teroriste din Europa și care se aflau în mașină nu au fost analizate.

Salah Abdeslam nu a fost arestat după ce poliția a fost avertizată ca și-a schimbat fotografia de profil pentru contul său Facebook cu una în care arbora steagul Statului Islamic. Aceasta informație, dată acum de raportul comitetului P, fusese deja dezmințită anul trecut când anchetatorii au afirmat ca acela era un cont fals.

Poliția belgiană reușit totuși să dezmembreze pentru o vreme, în ianuarie 2015, celula teroristă de la Verviers, aflată în legătură cu cea de la Molenbeek a fraților Abdeslam. Cu toate acestea, grupul, condus de Abdelhamid Abaaoud, s-a reconstituit si a comis atentatul de la Paris, în noiembrie al aceluiași an. Abaaoud a fost apoi omorât de poliția franceză, la Saint-Denis.

Brahim Abdeslam a murit în timpul atentatelor de la Paris iar Salah a fost singurul terorist care a supraviețuit. El se află acum în detenție în Franța si refuză să coopereze cu anchetatorii.

`Vestea despre acest raport, despre care presa belgiană nu suflă niciun cuvânt, vine în paralel cu o alta: comitetul P se află în pragul falimentului. In lipsa de resurse, acest organ creat în 1991 pentru a supraveghea activitatea polițiștilor, nu-și mai poate îndeplini cu adevărat misiunea.

In fine, aflăm si că polițiștii de la comisariatul din Molenbeek sunt într-un fel de grevă, mai precis, majoritatea se află acum în concediu de boală.

Ei spun ca sunt epuizați din cauza cantității imense de lucru cu care comisariatul a fost însărcinat din 2015 si până acum. Ministerul de interne belgian a luat notă de această stare de fapt, dar cum exista un deficient de 20% în materie de forta de poliție, nicio soluție nu poate fi găsită pe termen scurt.  

 

1221