Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bisericile transmit mesaje protestatarilor și puterii politice. Rugăciune și condamnarea corupției

rugaciune.jpg

Bisericile fac apel la rugaciune
Bisericile fac apel la rugaciune

Bisericile Ortdoxă, Catolică și Adventistă reacționează pe fondul celor mai ample proteste din istoria postcomunistă a României. În mesaje separate emise de birourile de presă și semnate de liderii religioși, cele trei biserici fac apel la unitate și la rugăciune. În comunicate apar cuvinte ca abuz, corupție, hoție.

"Trebuie continuată lupta anticorupție"

Biroul de presă al Bisericii Ortodoxe Române notează că "societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului şi, ca atare, o polarizare în rândurile populației." Comunicatul reiterează neutralitatea politică a Bisericii, subliniind în același timp că "Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorinţele majore ale poporului." Potrivit BOR, "trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material." Comunicatul integral aici.

"Înghiţim foarte uşor neglijenţele, corupţia, minciuna"

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti și semnat de arhiepiscopul Ioan Robu se face apel la calm stradă: „Cu tot respectul, îi rog pe cei care protestează pe străzi să o facă în mod paşnic; iar pe cei din partidele politice şi din instituţiile statului îi rog să se gândească numai la binele poporului nostru şi la viitorul ţării.

„Urmăresc cu îngrijorare evenimentele din ultimele zile din ţara noastră. În spaţiul public au reapărut frecvent cuvintele „minciună”, „corupţie”, şmecherie”, iar gândul m-a dus imediat la ce am spus după tragedia de la Colectiv: <<Noi înghiţim foarte uşor neglijenţele, corupţia, minciuna, şmecheria şi toate acestea ni se par că sunt nimicuri... N-am făcut mare lucru până acum ca să schimbăm ceva - nu numai noi, Biserica, dar toată lumea: şi voi, şi noi, toţi -, că nu am protestat atunci când am întâlnit şi minciuna şi corupţia şi neglijenţa, indiferenţa. Căci acestea, la un moment dat, pot fi criminale>>”.

"Credem că legile din țara noastră ar trebui să reflecte Legea lui Dumnezeu"

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea întărește apelul la calm și rugăciune: Acum este momentul să ne unim în rugăciune sinceră şi stăruitoare, ştiind că un stat de drept se clădeşte prin recunoaşterea şi susţinerea drepturilor şi libertăţilor cetățenilor într-un climat de pace şi bună înţelegere! Comunicatul mai precizează "Credem că legile din țara noastră ar trebui să reflecte Legea lui Dumnezeu." Întregul text al apelului aici.