Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Biserica Angliei respinge o nouă atitudine față de homosexuali

sinod.jpg

Sinodul Bisericii Angliei
Sinodul Bisericii Angliei a respins raportul episcopilor
Image source: 
http://www.premier.org.uk

Sinodul Bisericii Angliei a respins prin vot un raport privind atitudinea față de homosexuali înotcmit de colegiul episcopilor în care era menținută neschimbată atitudinea față de căsătorie ca fiind uniunea între un bărbat și o femeie, dar se propunea un ton nou și o cultură primitoare a Bisericii față de persoanele aflate în relații homosexuale. Votul este considerat un eșec personal al Arhieposcopului de Canterbury Justin Welby, cel mai înalt prelat anglican.

Pe ansamblu, Sinodul, care este parlamentul tricameral al Bisericii Angliei, a adoptat raportul cu majoritate, adică cvasi-unanimitate în colegiul episcopilor (43 - 1), majoritate în colegiul laicilor (106 - 83), în timp ce în colegiul clericilor de rang inferior a fost respins (100 - 93).

Cum pentru adoptare era nevoie de votul favorabil în toate cele trei colegii, raportul se consideră respins, în pofida recomandării episcopilor de a fi aprobat.

În esență raportul încerca să actualizeze atitudinea Bisericii Angliei în lumina noilor evoluții din societate, unde căsătoria între persoane de același sex a devenit legală în Anglia, Țara Galilor și Scoția în anii 2013 - 2014. 

Deși raportul nu propunea schimbarea doctrinei care consideră că o căsătorie nu poate fi decât între un bărbat și o femeie, era încurajată o atitudine de "libertate maximă" în chestiuni cum ar fi asistența pastorală față de cuplurile de același sex și chiar o atitudine de rezervă față de chestionarea vieții intime a clericilor anglicani, deși și aici se statua rămânerea în celibat a preoților homosexuali.

"Raportul actual nu este sfârșitul poveștii. Noi ca episcopi vom gândi și vom continua să gândim. Vom căuta să facem un lucru mai bun", a spus Arhiepiscopul Welby după vot.

"E just că acesta trebuie să fie despre iubire, bucurie și celebrare a umanității noastre, a apartenenței de Hristos, a noastră a tuturor fără excepție, fără excluziune", a mai spus înaltul prelat anglican.

Raportul a fost criticat de membrii liberali ai Sinodului care au considerat că acesta continuă să perpetueze o discriminare care a fost scoasă în afara legii în societatea laică și că îndepărtează de Biserică numeroși creștini homosexuali.

Pe de altă parte, unii membri conservatori ai Sinodului au fost și ei nemulțumiți de ceea au considerat o deviere de la doctrina Bisericii.

Biserică în declin

Respingerea a fost salutată de organizațiile LGBT care au exprimat convingerea că episcopii au primit o lecție din care vor trage învățămintele necesare.

Protest al homosexualilor la Sinodul Bisericii AnglieiMai mulți homosexuali au protestat în fața clădirii unde avea loc Sinodul

Până la urmă, cum spunea Andrea Williams de la organizația conservatoare Christian Concern, raportul încerca "să stea călare pe poziții care nu pot fi reconciliate". 

Biserica Angliei este biserică de stat, al cărei guvernator suprem este Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar acest cult a cunoscut un declin accelerat în ultimele decenii odată cu secularizarea societății britanice.

La începutul anului trecut doar ceva mai mult de 1% din populația de 65 de milioane a Regatului Unit participa la slujba de duminică.

Acest ultim eșec riscă să accelereze declinul Bisericii Angliei, pe care nu puțini în societatea britanică îl consideră terminal.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Peru CLEJ
1282