Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monument istoric și fostă închisoare comunistă, Fortul 13 se prăbușește

fort.jpg

Octav Bjoza, președintele AFDPR. Schelele sunt montate pentru protecția vizitatorilor
Octav Bjoza, președintele AFDPR. Schelele sunt montate pentru protecția vizitatorilor

De Ziua Deținuților Politici Anticmunisti, comemorați la 9 martie în România, administrația închisorii Jilava anunță că Fortul 13 este pe cale să se prăbușească. Fosta închisoare de tranzit în timpul comunismului, prin care au trecut după unele estimări circa 2 milioane de deținuți, se degradează tot mai mult în fiecare iarnă din cauza apei care se infiltrează în interior. Fortul este clasat ca monument istoric și nicio lucrare nu poate fi făcută decât cu avizul Ministerului Culturii.

Deși în ultimii ani au existat o serie de promisiuni politice cu privire la reabilitarea fortului și transformarea sa în muzeu, toate demersurile s-au blocat la stadiul de proiect (unele declarații datează din 2012; vezi aici). Aflat în perimetrul închisorii de drept comun de la Jilava, Fortul 13 este vizitat anual de cercetători, foști deținuți și sute de elevi, mai cu seamă în cadrul orelor de istorie recentă. În colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politic, administrația penitenciarelor a susținut o serie de activități educative și de comemorare a celor care au fost închiși sau executați la Jilava. Una din acțiunile mediatizate a fost inaugurarea unei celule simbolice în memoria lui Corneliu Coposu. Găsiți aici declarații din timpul evenimentului.

Despre starea și statutul Forului, am stat de vorbă cu Cristan Micu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Jilava:

Foto: Cristian Micu. Nivelul apei în ziduri a ajuns la saturație

"Intervenim cât putem, am efectuat pe cont propriu niște mici intervenții, însă trebuie să stabilească foarte clar Ministerul Culturii dacă se implică sau nu în conservarea Fortului 13. Dacă nu, ar trebui să numească un ONG dintre cele care s-au oferit deja să facă lucrări de conservare și întreținere. Decizia trebuie luată urgent. Procesul rapid de degradarea a început în 2015, iar nivelul apei în ziduri a ajuns la saturația maximă. Dacă nu se intervine vara aceasta, o asistăm la prăbușirea Fortului. Va fi prea târziu pentru orice intervenție. Este o situație critică." spune Cristian Micu.

Un reportaj la Fortul 13, făcut în timpul unei școli de vară, găsiți aici.

 

 

 

Filmare oferită de Cristian Micu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Jilava. În video este Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

 
ASCULTĂ interviul: Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, despre starea Fortului 13