Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Preda, director IICCMER: "Condamnarea lui Ioan Ficior este un act de reparaţie istorică"

ficior222.jpg

Ion Ficior

Decizia este definitivă, urmând ca Ioan Ficior să fie încarcerat. Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava a fost găsit vinovat de infracțiuni contra umanității și condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Ioan Ficior a fost acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi politic, iar mărturiile victimelor vorbesc despre condiţii la limita supravieţuirii.

Judecarea pe fond a dosarului lui Ioan Ficior a început în 2015 în urma unei sesizări formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc . Directorul acestui institut, Radu Preda, spune la RFI că decizia de astăzi este un act de dreptate, dar că această reparaţie istorică ar trebui completată de mai multe măsuri, printre care desecretizarea dosarelor din justiţie şi armată.

ASCULTĂ INTERVIUL: Radu Preda, intervievat de Claudia ZidaruAcesta este cel de-a doilea caz de trimitere în judecată a unui fost comandant de penitenciar din perioada comunistă după cel al lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni împotriva umanităţii prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 10 februarie 2016, aflat deja în închisoare.

"Ioan Ficior a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a deținuților politici. În perioada enunțată au fost înregistrate 103 decese în rândul deținuților politici, ca urmare a unor acțiuni ce depășesc cadrul legal, respectiv lipsa medicamentelor și a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistență adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv deținuților, condiții de detenție inumane, rele tratamente și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți", susțin procurorii.

Regimul de detenţie de la Periprava, aşa cum e descris de supravieţuitori, era “unul inuman, pentru distrugerea demnităţii, psihicului, a oricărei spreanţe”  mărturiseşte arhitectul Emanoil Mihăilescu,  unul dintre prizonierii lui Ioan Ficior. În clipul video disponibil puteţi urmări mărturia detenţiei politice la Periprava, ca parte a unui documentar despre istoria recentă.

Victimă a regimului impus de Ioan Ficior la Periprava, arhitectul Emanoil Mihăilescu a fost arestat pe 18 septembrie 1958, ca membru al „organizației Rugul Aprins”. Timp de 5 ani face detenţie politică la Jilava, Periprava, Salcia, Stoenești, Gherla.
Experienţa de la Periprava în timpul mandatului lui Ioan Ficior este descrisă de Emanoil Mihăilescu drept cea mai cruntă din existenţa sa.