Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Cursa cu ouă de Paște de la Casa Albă

easter2.png

Fostul președinte Barack Obama îi încurajează pe participanții la cursa Easter Egg Roll de la Casa Albă, ediția 2015
Image source: 
White House

La Casa Albă, a doua zi de Paște este rezervată celebrei curse cu ouă de Paște -Easter Egg Roll-, un eveniment cu o tradiție de aproape 150 de ani, despre care aflăm mai multe astăzi la rubrica Accent pe istorie.

Deși unii specialiaști plasează primele competiții cu ouă de Paște din SUA cândva la începutul secolului al XIX-lea, abia în 1872 au apărut articole de presă care descriau astfel de evenimente. Pe atunci vănătoarea de ouă de Paște avea loc pe gazonul Congresului american și lăsa urme destul de vizibile, astfel încât în 1876, din cauza pagubelor create de copii și de părinții lor pe terenul înverzit din jurul instituției, parlamentarii au introdus o lege de protecție a spațiului verde, interzicând folosirea peluzei Congresului pentru evenimente publice.

După doi ani de pauză, copiii s-au putut întoarce în cursa cu ouă de Paște, de data aceasta, pe terenul Casei Albe, întrucât în 1878 președintele Rutherford B. Hayes a găzduit prima cursă cu ouă de Paște oficială din istorie. De atunci, aproape toți președinții americani au planificat astfel de evenimente pentru copii, tradiția fiind întreruptă timp de 12 ani, din 1941, când America a intrat în al Doilea Război Mondial, până în 1953, când s-a terminat restaurarea Casei Albe.

Ca detaliu al istoriei, în 1933, cu ocazia primului său Easter Egg Roll, Eleanor Roosevelt a ales să îi salute pe cei prezenți pentru prima dată la...radio, într-o înregistrare difuzată în întreaga țară.

Copii la Easter Egg Roll, ediția 2015. Sursa foto: Casa Albă

Revenind, copiii care participă la competiție trebuie să rostogolească ouăle colorate de Paște prin iarbă cu ajutorul unei linguri și nu trebuie să aibă mai mult de 13 ani. Foarte interesantă trebuie să fi fost experiența participanților la cursa din 1974, când președintele Nixon le-a permis organizatorilor să împrumute linguri din bucătăria Casei Albe. Tot de numele Nixon, mai exact de cel al Primei Doamne Pat Nixon, se leagă și tradiția iepurașului de la Casa Albă, inaugurată de aceasta în anul 1969. Iepurașul este un angajat al instituției costumat și al cărui chip nu trebuie să fie văzut, identitatea sa fiind, însă, dezvăluită ulterior.

Easter Egg Roll a evoluat și a devenit mai complexă de-a lungul timpului. În 1981, de exemplu, președintele Ronald Reagan și soția sa Nancy Reagan au găzduit prima vânătoare de ouă de lemn, inscripționate cu autografe ale unor personalități celebre din lumea filmului, a sportului sau chiar din politică. Vânătoarea de ouă-suvenir a devenit, desigur, tradiție.

Cât vopsiți, rostogoliți sau vânați ouăle de Paște, nu uitați că istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 11 aprilie 2017