Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(FOTO+VIDEO) Spotlight 2017. Clădiri emblematice de pe Calea Victoriei au prins ”viață”

foto_video_spotlight_calea_victoriei.jpg

Clădirea Bibliotecii Centrale Universitare, printre cele mai fotografiate la SPOTLIGHT 2017 (Foto: RFI)
Clădirea Bibliotecii Centrale Universitare, printre cele mai fotografiate la SPOTLIGHT 2017 (Foto: RFI)

Mii de oameni au participat la a treia ediţie a Festivalului Internațional al Luminii, SPOTLIGHT 2017, care se încheie duminică (program: 20.30-23.00).

Părinți cu copii mici pe umeri, cupluri tinere sau în vârstă s-au aventurat sâmbătă seară pe Calea Victoriei din Capitală, pentru a participa la SPOTLIGHT 2017.

Proiecțiile de pe clădiri și instalațiile luminoase au atras ca un magnet mii de oameni, fascinați de jocurile de lumini și culoare de pe Cercul Militar, Palatul Regal sau Biblioteca Centrală Universitară. Înghesuiala era atât de mare după ora 21, încât oamenii mergeau în pas de melc, pe trotuare și pe mijlocul elegantei artere din inima orașului, fiind multe momente în care erau captivi în mijlocul unor grupuri compacte, în care spectatorii se deplasau sincron.

 

Alergătorii luminoși (Foto: RFI)

Alergătorii luminoși (Foto: RFI)

Una dintre atracțiile festivalului a fost grupul de ”alergători luminoşi” de lângă Muzeul Național de Artă, care simulează mişcarea ca formă de manifest și care au fost aduși la București de Signal Festival din Praga. Potrivit organizatorilor, figurinele sunt un demers pentru pace, libertate şi artă şi sunt rezultatul celor mai noi studii cu privire la sursele neconvenţionale de lumină.Poate cea mai fotografiată clădire a fost cea a Bibliotecii Centrale Universitare, transformată după lăsarea întunericului într-o adevărată grădină suspendată, extrem de colorată. Este opera celor de la Festival of Lights Berlin, care prezintă Artistic Projection, o instalaţie de lumină care se foloseşte de fiecare detaliu arhitectural al clădirii, pentru a transformă faţada BCU într-o proiecţie artistică de dimensiuni impresionante.

 

Clădirea BCU, devenită o grădină plină de culoare (Foto: RFI)

Clădirea BCU, devenită o grădină plină de culoare (Foto: RFI)

Proiecțiile de pe clădirea Palatului Regal i-au hipnotizat pe spectatori, care mai scăpau din când în când câte un ”wow!”, fermecați de modul în care clădirea se ”mișca” sau se ”desfăcea” în bucăți, un spectacol de lumini, simetrie și muzică, ce se repeta din cinci în cinci minute.Un alt show de mari dimensiuni care i-a făcut în special pe nostalgici să-și scoată telefonul mobil și să filmeze a fost Laser Pacman, realizat de Tom Brânduş, show ce reinterpretează celebrul joc şi-l proiectează pe clădirea Palatului Telefoanelor. Faţada clădirii a devenit astfel o suprafaţă de joc uriaşă.

Jocuri de lumini sunt amplasate de asemenea şi în piaţeta din faţa Teatrului Odeon, iar Cercul Militar Naţional, Grand Hôtel du Boulevard, Palatul CEC şi clădirea Loteriei Naţionale prind viaţă, se mişcă şi dansează datorită jocurilor 3D de lumini proiectate pe faţadele acestora.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii SPOTLIGHT a fost organizată în 2015, cu scopul promovării unei mai bune înţelegeri la nivel public şi politic a rolului central al luminii în lumea modernă.

1996