Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Record absolut pentru o operă a lui Brâncuşi scoasă la licitaţie în Statele Unite

muza.jpg

”Muză adormită”, de Constantin Brâncuși
Image source: 
Metropolitan Museum New York

Una dintre „Muzele Adormite” realizate de Constantin Brâncuşi a fost vândută luni la prestigioasa Casă de licitaţii Christie`s cu aproape 57 de milioane şi jumătate de dolari, scrie New York Times.

Aproape dublu față de suma iniţială la care fusese cotată, de 35 de milioane de dolari. Cronica din New York Times descrie o licitaţie acerbă pentru Muza Adormită, care a ridicat tensiunea în sală pentru cele 5 persoane care şi-o doreau în colecţie. 9 minute mai târziu, lucrarea din bronz, realizată în urmă cu mai bine de o sută de ani la Paris şi ultima dintr-o serie de şase a fost vândută.  Numele câştigătorului rămâne anonim.

Al doilea cel mai bine vândut obiect a fost un tablou al lui Picasso din 1939, care pentru 45 de milioane de dolari a ajuns la Rebecca Wei, preşedintele Christie’s Asia.

Constantin Brâncuşi este cel mai scump artist român din toate timpurile, iar lucrările sale sunt într-un top zece al celor mai valoroase opere de artă din toate timpurile, alături de Modigliani, Matisse sau Picasso. Recordul precedent pentru o operă a lui Bâncuşi a fost atins în 2010, când un colecţionar a dat aproape 40 de milioane de dolari pentru o lucrare a sa.

Tags: 
1774