Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Marșul solidarității ”Fără frică” vs Marșul comunității religioase

La Chișinău s-a desfășurat duminică un Marș al Solidarității cu genericul ”Fără frică” prin care este promovată combaterea homofobiei în societate.

Totodată, în centrul capitalei are loc  o acțiune pentru susținerea valorilor familiei tradiționale. Chișinăul este împânzit de polițiști care asigură ordinea publică. Pe unele străzi, oamenii legii au format cordoane pentru a împiedica altercațiile dintre cele două tabere.

Participanții la Marșul ”Fără frică” sunt însoțiți de un număr impunător de polițiști. Este un marș al tăcerii, iar cei veniți poartă tricouri albe cu inscripția ”Fără frică”. Unii au și  flori. Un grup de preoți și enoriași, au blocat strada București intersecție cu Vasile Alecsandri. Au adus cu ei icoane și pancarte, au cântat ”Hristos a Inviat”, au aruncat cu ouă în direcția celor din grupul minorităților sexuale și i-au stropit cu agheasmă. Zeci de polițiști au format un cordon între cele două tabere. Pentru a evita eventuale ciocniri dintre cei care militează pentru familia tradițională, dar și cei care vor drepturi și libertăți egale, participanții la marșul ”Fără frică” au fost evacuați cu mai multe autobuze ale poliției și transportați pe un alt traseu. 

Între timp, în centrul Chișinăului, zeci de oameni participă la Festivalul Familiei, inițiat de președintele moldovean.”Noi, adepţii valorilor familiei tradiţionale, formăm majoritatea în Moldova! Aşa a fost, este şi va fi”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Trebuie spus că, șeful statului a criticat dur marșul comunității LGBT. ”Astfel de acțiuni contravin flagrant valorilor noastre tradiționale, religiei ortodoxe și moralității. Ele nu pot și nu vor fi acceptate de mine personal, dar și de întreaga societate”, mai afirmă Dodon.

Zece ambasade acreditate la Chișinău au semnat o declarație comună cu ocazia Zilei internaționale împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei. Misiunile își exprimă sprijinul pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din R. Moldova. Declarația comună este emisă de misiunile Estoniei, Franței, Germaniei, Italiei, Lituaniei, Olandei, Suediei, Elveției, Regatului Unit și a Statelor Unite ale Americii la Chișinău. „Pentru că valorile de toleranță și respect pentru diversitate sunt fundamentale pentru societățile democratice deschise, misiunile recunosc dreptul persoanelor LGBTI și al susținătorilor acestora de a desfășura în mod pașnic Marșul Solidarității „Fără frică”.

„Drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare și de întruniri, egalitate și nediscriminare, și supremația legii sunt fundamente pe care se construiesc democrațiile. Într-adevăr, conform dreptului internațional, toate persoanele trebuie să se bucure de aceleași drepturi și libertăți, conform Declarației Universale a Drepturilor Omului și altor instrumente legale internaționale. Dreptul internațional prevede respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și, astfel, obligă autoritățile să protejeze toate persoanele de discriminare și violență și să asigure ca toate persoanele să se bucure de oportunități egale și tratamente egale”, se mai arată în declarație.

Marșul de duminică este organizat de Centrul de Informații Genderdoc-M în cadrul campaniei ”Fără Frică”. Acțiunea își propune să sensibilizeze societate privind drepturile persoanelor LGBT din R.Moldova, ”prin iniţierea discuţiilor despre frică, sentiment ce uneşte toţi locuitorii R.Moldova”.