Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mineriada - "cel mai negru moment din ultimii 50 de ani din istoria României" (istoric)

"A fost cel mai negru moment din ultimii 50 de ani din istoria României", spune la RFI, istoricul Stelian Tănase.

La o distanţă de 27 de ani de la evenimentele violente de reprimare a demonstraţiilor din Piaţa Universităţii, ancheta Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost finalizată şi urmează să ajungă la judecători.

Dosarul Mineriadei a fost trimis, marţi, în judecată. Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul lider al minerilor, Miron Cozma vor fi judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă detenţia pe viaţă.

În Mineriada din 13-15 iunie 1990 au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări. Dosarul Mineriadei conţine peste 400 de volume, mai exact: 117.000 de file.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu.

Actul de acuzare conţine peste 2200 de pagini pentru 14 inculpaţi. Printre persoanele trimise de Parchetul General în judecată sunt fostul preşedinte Ion Iliescu și premierul de la acea dată Petre Roman, acuzaţi de crimă contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestațiilor.

"A fost cel mai negru moment din ultimii 50 de ani din istoria României", spune la RFI, istoricul Stelian Tănase.

Participant activ al demonstraţiilor din Piaţa Universităţii, Stelian Tănase susţine că amintirile  sunt la fel de dureroase, iar lipsa adevărului despre acest subiect frustrează întreaga societate: