
Justiţie
"Legea de incriminare a negării Holocaustului nu funcționează"
sinagoga_cluj.jpg

Sinagoga neologă este un memorial dedicat victimelor Holocaustului din capitala Transilvaniei și este declarat monument istoric în orașul unde mai trăiesc azi doar 400 de evrei. Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian spune că acesta nu este primul incident de acest fel care a implicat negarea Holocaustului prin profanarea unei clădiri în România.
Alexandru Florian: În umă cu vreo șapte – opt ani, pe fațada Teatrului Evreiesc de Stat din București a apărut o inscripție care relua celebra lozincă de la intrare în lagărul de exterminare de la Auschwitz “Arbeit Macht Frei” – Munca te face liber.
Rep: Dar de data aceasta este scris în engleză, corect, „Holocaust never happened”...
Bine că nu a apărut în română sau maghiară în orașul Cluj... Da, dar și atunci când a fost menționat Auschwitz era clar la ce se referă. Poate că într-adevăr exprimarea nu era așa directă ca la Cluj.
Ce reacție ați avut când ați aflat?
Am emis un comunicat de presă în care ne-am exprimat indignarea și consternarea și ne-am exprimat speranța că instituțiile abilitate ale statului, Ministerul Justișiei, respectiv Parchetul, Ministerul de Interne își vor face datoria și vor elucida acest caz.
În același timp ne-am exprimat opinia că nu este întâmplător faptul că a avut acest eveniment, întrucât noi avem un studiu realizat anul trecut, în 2016, privind mesajele incitatoare, la ură, antisemitism și discriminare pe internet, în special pe rețelele sociale.
Te sperii de ce poți vedea acolo, mai ales printre persoane care împărtășesc aceste opinii incitatoare. Aceste mesaje nu exprimă numai ură față de evrei sau de romi, dar unele îndeamnă și la fapte, îndeamnă la acțiuni împotriva acestor comunități etnice.
Ați luat legătura cu autoritățile, știți dacă există suspecți în incidentul de la Cluj?
Nu am luat legătura, am văzut doar reacțiile reprezentanților ministerului de interne de la Cluj care au zis că s-au sesizat și fac cercetări.
falseLozinca negaționistă a fost ștearsă după câteva zile
Reamintesc că la sfârșitul lui aprilie au fost devastate 10 pietre de mormânt în Cimitirul Evreiesc din București de pe Șoseaua Giurgiului, iar acolo poliția a elucidat într-un timp record incidentul, spunând că ar fi vorba de doi sau trei minori care își petreceau timpul liber distrându-se în cimitir și că de aceea ar fi fost dărâmate acele pietre funerare.
S-a luat vreo măsură împotriva lor, au fost trimiși în judecată?
Nu, pentru că fiind minori au fost chemați părinții, cred că procedura nu s-a încheiat. S-a spus doar că suspecții și-au recunosc fapta, dar că nu ar fi fost un act cu intenție.
Ce părere aveți de declarația avocatului Gheorghe Iancu care a spus la TVR că Hitler a înnebunit doar în 1942, dar până atunci a fost perfect sănătos când vine vorba de evrei, de Holocaust?
Cred că este rezultatul necunoașterii realităților istorice, ideologice și politice ale Germaniei și Europei din anii ’40 ai secolului trecut și este această explicație extrem de la îndemână, care este folosită în multe discursuri publice că în general tiranii, dictatorii, sunt niște oameni care suferă de niște tare psihice și că ei fac aceste acțiuni pentru că nu ar fi în deplinătatea facultăților mintale.
Este bineînțeles un mesaj în afara realității, nu am ce comentarii să fac decât că este trist că nu a primit nicio replică în cadrul acelei emisiuni TV, pe care de altfel nici nu am urmărit-o și este nefericit acest mesaj pentru că domnul Iancu a fost și coordonator al instituției Avocatului Poporului într-o anumită perioadă, deci e greu să corelezi această afirmație cu statutul său public.
Ați vorbit despre mesajele incitatoare, cu precădere pe internet. Ați sesizat autoritățile cu privire la acest fenomen?
În primul rând, miza proiectului era să vedem în ce măsură Facebook reacționează când i se reclamă anumite mesaje cu caracter incitator. Prima noastră țintă a fost să semnalăm către Facebook aceste mesaje ca ei să ia atitudine, fie să le scoată de pe pagina respectivă, fie să închidă pagina respectivă de Facebook.
falsePoliția din Cluj investighează profanarea sinagogii
Pot să spun că aici am avut un eșec, foarte puține dintre mesajele pe care noi le consideram incitatoare au fost sancționate de Facebook, dintre mesajele reclamate cred că maximum 10% au primit o sancțiune.
Unul dintre ele care ni s-a părut extrem de grav, pentru că era un îndemn împotriva instituției noastre, ne-am simțit obligați să ne adresă instituțiilor abilitate ale statului.
Era vorba de un îndemn de a veni și de a pune o bombă la sediul instituției noastre. Ca atare am făcut o plângere la un parchet teritorial care este în cercetare de vreun an de zile, dar până acum nu am primit niciun răspuns.
Știți că RFI a publicat o statistică de la Parchetul general cu privire la a urmărirea în justiție a infracțiunilor de negare a Holocaustului, de acțiuni de natură fascistă, prevăzute de Ordonanța de Urgență 31/2002 – iată s-au împlinit 15 ani la intrarea ei în vigoare - iar bilanțul care rezulta din cel articol era aproape nul. Dumneavoastră îl constatați la fel?
Știu de raportul prezentat în emisiunea RFI, am și contribuit la acea emsiune cu o judecată de valoare la solicitarea dumneavoastră și nu pot decât să constat că după aproape 15 ani OUG 31 este o reglementare fără rezultate.
În acești 15 ani s-au făcut zeci de sesizări despre care cei care le-au făcut au crezut că se încadrează în prevederile ordonanței și pot să constat că în proporție de 99% aceste sesizări s-au încheiat cu clasarea dosarului.
Este un mare semn de întrebare, una din cauze, dacă mă întrebați, de ce această ineficiență, eu cred că este vorba de o lipsă de cultură civică și istorică a celor care trebuie să cerceteze în baza OUG 31/2002 și incapacitatea fenomenelor la care se referă această lege.
Și această ineficiență de 99% cum spuneți nu-i încurajează pe cei care neagă Holocaustul sau au un discurs incitator?
Aveți dreptate, dacă noi vom repeta de fiecare dată în spațiul public că legea aceasta nu funcționează cei care doresc să o încalce se vor simți încurajați.
falseDirectorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a devenit ținta unor incitări la ură
Deocamdată ceea ce pot constata este că extremismul de sorginte fascistă în România astăzi este mai puțin prezent în spațiul public sub forma acțiunilor directe, a manifestațiilor sau a distrugerilor, a agresiunilor față de cetățeni, spre deosebire de alte țări din Europa și din lume, nu prea îl putem vedea pe stradă, el este însă prezent în acest spațiu virtual, care este totuși un spațiu public reglementat și acolo ar trebui de asemenea să funcționeze legea.
Aș vrea să reamintesc că OUG 31/2002 a fost modificată în 2015 când au fost înăsprite pedepsele pentru distribuirea acestui discurs incitator pe internet. În final aș dori să revin la ceea ce ați spus mai devreme, la acea amenințare concretă la adresa Institului Elie Wiesel.
Pe lângă aceasta există mai ales la adresa dumneavastră un discurs incitator și amenințător. Mie mi se pare că în zona extremismului de dreapta românesc dumneavoastră ați devenit un fel de inamic public numărul unu.
Mai mult, acești oameni spun – cum poate un institut public, finanțat din banii contribuabilului să aibă o politică anti-românească. Ce răspuns aveți la aceste acuzații?
În primul rând nu este o politică anti-românească. A combate antisemitismul și negarea Holocaustului este o politică asumată de statul român, în primul rând prin asumarea concluziilor Raportului Final al Comisiei Internaționale Elie Wiesel.
Este de asemenea o atitudine asumată acum două săptămâni de guvernul României când a publicat un memorandum prin care își asumă definiția de lucru a antisemitismului, asumată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, care a la rândul ei a recomandat asumarea ei de către statele lumii și iată că guvernul României este printre primii care au reținut și și-au asumat-o propunându-și să facă modificări de politici publice care să le pună în concordanță cu aceasta.
Ceea ce facem noi când reacționăm, nu o facem din alte considerente decât cele pe care se structurează și funcționează statul român și care sunt valorile civice ale democrației și trebuie să le împărtășim pentru că suntem membri ai Uniunii Europene și ai NATO.
Al doilea răspuns este referitor la ceea ce se întâmplă față de persoana mea, cel mai trist este sau cel mai deplorabil este că există mesaje din zona mainstream care sunt tot atât de virulente și lipsite de argumente și încărcate de prejudecăți la adresa institutului sau a mea ca cele care provin din zona organizațiilor de extremă dreaptă.
Cu alte cuvinte, sunt instituții mass media sau intelectuali, cu un anumit prestigiu în societatea românească, care promovează aceleași prejudecăți și aceleași mesaje manipulatoare referitoare fie la persoana mea, fie la rolul institutului.