Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Doar PSRM și PAS au șanse să acceadă în viitorul Parlament (SONDAJ)

Deși alegerile parlamentare din R.Moldva se vor desfășura toamna viitoare, campania electorală se pare că a început neoficial. Spre exemplu, în afara Chișinăului, au apărut mai multe panouri care conțin așa zise realizări ale șefului statului, Igor Dodon. Iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu anunță că nu va face coaliție în nici un caz cu Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc.

Între timp, un nou sondaj, efectuat la comanda IDIS ”Viitorul” relevă că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate ar accede în Parlament.

Potrivit studiului realizat de Compania CBS-AXA, la scrutinul parlamentar desfășurat în conformitate cu actualul sistem electoral, aproape 26 la sută dintre cetățeni și-ar da votul pentru Partidul Socialiștilor din R.Moldova, peste 12 la sută din voturi ar obține Partidul Acțiune și Solidaritate. Democrații și liberalii nu ar intra în Parlament, obținând 3 la sută, și respectiv, aproape un procent din voturile cetățenilor. În viitorul Legislativ nu s-ar regăsi nici Partidul Comuniștilor care ar avea puțin peste 2 la sută, iar Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, în jur de 3 la sută.

Sondajul mai arată că aproape 70 la sută dintre cetățeni ar merge să voteze.

În ceea ce privește topul celor mai populari politicieni, președintele pro-rus, Igor Dodon se află pe prima poziție, cu peste 32 la sută, urmat de liderul PAS, Maia Sandu care se bucură de încrederea a aproape 18 la sută dintre cetățeni.

Trebuie spus, că liderul PAS, Maia Sandu a reiterat, miercuri, în cadrul unei dezbateri la postul public de televiziune, Moldova 1, că formațiunea pe care o reprezintă nu va face coaliție cu Partidul Democrat, nici până la scrutinul din toamna viitoare,  nici după alegeri. ”Am demonstrat la alegeri că putem mobiliza societatea. PDM poate împroșca în noi cu propriul noroi. Reiterez că PAS nu va face o coaliție cu PDM nici până la alegeri, nici după alegeri. Democrații vor face în continuare coaliție cu socialiștii, cu care ați votat și modificarea sistemului electoral. Republica Moldova este în pericol. Dacă rămânem cu o asemenea guvernare, noi riscăm să rămânem în această zonă gri”, a mai spus Sandu.

La rândul său, Andrian Candu, vicepreședintele Partidului Democrat, prezent la emisiunea tv, și-a exprimat speranța că va fi găsit totuși un compromis și a dat asigurări că PD un va face coaliție cu un partid de stânga. ”PDM a făcut mereu coaliție cu partidele de dreapta. Atunci când vă lăudați că ați reușit să obțineți un scor bun la prezidențiale, trebuie să recunoașteți că noi, inclusiv eu, v-am votat. Dacă e să ne referim la anul 2018, când vor fi alegeri, va trebui să ne așezăm la o masă și să negociem o nouă guvernare, pentru că nu cred că cineva va reuși să obțină majoritatea”.

În situația în care vom reuși să livrăm foarte multe rezultate pentru țară o să vedeți care va fi situația în noiembrie 2018. Alegerile prezidențiale sunt diferite de cele parlamentare. Oamenii politici trebuie să aibă puțină înțelepciune, încât să nu ardă toate podurile de comunicare”, a conchis Andrian Candu.

La următoarele alegeri parlamentare din 2018 va fi aplicat sistemul mixt de vot. 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 pe circumscripții teritoriale. Modificările prevăd formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care fac parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți.