Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România văzută sub două unghiuri contradictorii în presa franceză

2017-11-26t205501z_1303412418_rc19a30a9300_rtrmadp_3_romania-protests_0.jpg

Manifestatie în favoarea justitiei independente, Bucuresti, 26 noiembrie 2017
Manifestatie în favoarea justitiei independente, Bucuresti, 26 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
credit foto: Inquam Photos/Octav Ganea/via REUTERS

Reformele în materie de justiţie care au loc în prezent în România şi în Polonia sunt urmărite cu atenţie de Uniunea Europeană dar şi de Consiliul Europei din care fac parte 47 de state membre. Consiliul Europei va trimite două misiuni de evaluare în România şi în Polonia, arăta Agenţia France Presse cu cîteva zile în urmă. Cum se vede însă de la Paris subiectul care a fost unul dominant anul acesta, legat de dorinţa puterii de la Bucureşti de a aduce schimbări în modul de funcţionare al justiţiei?

Aş spune că anul se încheie aşa cum a început. Pe 20 ianuarie, de exemplu, deci în urmă cu 11 luni, Le Monde publica un articol în care evoca încercarea guvernului român de a lua sub control justiţia. Cu cîteva zile în urmă, pe 13 decembrie, tot Le Monde publica un articol cu titlul următor: "România: independenţa justiţiei în pericol."

In cursul acestui an au mai apărut şi în alte publicaţii franceze articole legate de această bătălie din România, sau poate că o putem numi război de uzură, în legătură cu justiţia. Libération a publicat şi în ianuarie, iar mai nou în noiembrie, reportaje despre manifestaţiile de la Bucureşti şi despre modul în care se mobilizează românii pentru ca justiţia să nu redevină o cochilie vidă, cum a fost înainte de a începe efectiv să funcţioneze şi să umple închisorile cu responsbaili politici şi patroni corupţi.

Anul 2017 nu pare a fi deci unul în care justiţia română s-a consolidat, ci dimpotrivă, un an care deschide o uşă spre necunoscut, spre controlul politic al unei contra-puteri fără de care democraţia însăşi riscă să devină o formă fără fond. In articolul publicat pe 13 decembrie de Le Monde şi semnat de Jean-Baptiste Chastand, trimis special la Bucureşti, mai putem citi următorul sub-titlu, care pare să fie concluzia jurnalistului: "puterea de la Bucureşti încearcă să slăbească lupta împotriva corupţiei în ciuda neliniştilor societăţii civile şi a judecătorilor".

La fel ca şi alţi comentatori în alte articole, Jean-Baptiste Chastand pune în ecuaţie două imagini ale României care se bat cap în cap: pe de o parte aceea a unei ţări afişînd o creştere economică spectaculoasă, un real ataşament faţă de Uniunea europeană şi o justiţie independentă eficientă, şi pe de altă parte imaginea unei clase politice obsedată de prea marea putere a justiţiei, îngrijorată practic de viitorul ei personal dacă democraţia continuă să se consolideze în România.

In articolul său jurnalistul francez mai constată însă un lucru, şi anume că după atîtea manifestaţii şi tensiuni politice, "clasele mijlocii şi cele urbane mai înstărite sunt pe cale să cedeze în faţa dezabuzării".

Războiul de uzură ar putea fi deci cîştigat de politicienii care au un singur scop, şi anume să se pună la adăpost de urmăriri penale şi să transforme justiţia într-o marionetă. Modelele în acest sens nu lipse, Rusia şi Turcia fiind cele mai apropiate.

Citez dintr-o depeşă a agenţiei Reuters difuzată pe 11 decembrie: “potrivit organizaţiei neguvernamentale Transparency International, România figurează printre ţările cele mai corupte din Uniunea Europeană, chiar dacă Bruxelles-ul salută eforturile făcute de magistraţii români". Aceeaşi depeşă se referă la un raport dat publicităţii pe 15 noiembrie de Comisia europeană din care rezultă că în acest an 2017 justiţia nu a avansat în România.

In urmă cu 30 de ani credeam că schimbarea generaţională va provoca în România un salt de civilizaţie, o schimbare profundă a mentalităţilor. 30 de ani de aşteptare e mult, chiar uzant. Nimic nu este pierdut însă. Faptul că România face parte din Uniunea Europeană rămîne încă o şansă pentru toate forţele vii ale naţiunii române de a intenta un proces moral celor care mortifică viitorul ţării prin corupţie.