Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ierusalim: Rezoluție ONU pentru izolarea Statelor Unite

manifestatie_impotriva_deciziei_americane_de_recunoastere_a_ierusalimului_drept_capitala_a_israelului_jakarta_17_decembrie_2017.jpg

Manifestatie împotriva deciziei americane de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului, Jakarta, 17 decembrie 2017
Manifestatie împotriva deciziei americane de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului, Jakarta, 17 decembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Darren Whiteside

Zi tensionată luni în Consiliul de Securitate al ONU. Se va discuta proiectul de rezoluţie vizând respingerea deciziei preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală oficială a Israelului.  Inițiativa aparține Egiptului care cere ca decizia unilaterală luată de Statele Unite să fie revocată. 

"Statutul Ierusalimului trebuie soluționat prin negociere, deciziile unilaterale nu au o forță legală și trebuie revocate", se arată în inițiativa depusă de Egipt.

Decizia președintelui american Donald Trump a declanșat furia palestinienilor, manifestații în întreaga lume musulmană și critici aproape unanime ale comunității internaționale.

Duminică, peste 80.000 de persoane au manifestat pe străzile din Jakarta împotriva deciziei americane prin care Ierusalimul devine capitala Israelului. Indonezia este țara cu cei mai mulți musulmani și susține cauza palestiniană.

Diplomații se așteaptă ca Statele Unite să recurgă la dreptul de veto pentru a bloca rezoluția care ar trebui să beneficieze de susținerea celorlalți 14 membri ai Consiliului de Securitate. Obiectivul este de a marca o izolare a președintelui Statelor Unite, Donald Trump în acest dosar.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a condamnat proiectul de rezoluție, care, potrivit lui, este o tentativă a palestinienilor de a « reinventa istoria ». Și a adăugat: “niciun vot sau dezbatere nu va schimba realitatea evidentă: Ierusalimul a fost și va fi mereu capitala Israelului”.

Între timp, Turcia va deschide o ambasadă în Ierusalimul de Est, a anunțat duminică președintele Recep Tayyip Erdogan, la câteva zile după ce a cerut liderilor planetei să recunoască partea orientală a orașului sfânt ca și capitală a Palestinei. “Va veni și această zi”, a precizat președintele Erdogan, dar fără să anunțe o dată. Turcia are în prezent o ambasadă la Tel Aviv și un consulat la Ierusalim. În opinia liderului turc, statul evreu nu are dreptul de a se apropia de Ierusalim căci este capitala musulmanilor.

Israel a obținut Ierusalimul de Est, partea arabă a orașului, în timpul războiului din 1967 și l-a anexat. Palestinienii doresc să facă din această parte capitala viitorului lor stat. Comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea Israelului asupra totalității orașului, care găzduiește locuri sfinte pentru evrei, creștini și musulmani. În 1980, Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluție prin care « orice acțiune legislativă ori administrativă decisă de Israel, putere ocupantă, care vizeză modificarea caracterului și statutului orașului sfânt, nu are valoare jurídică”.  Atunci, Statele Unite au absentat de la acest vot, autorizând adoptarea acestei măsuri.

Și tot pentru săptămâna aceasta, mişcarea Fatah a preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a lansat un apel la manifestaţii în interiorul şi în jurul Ierusalimului. Miercuri se va afla aici vicepreşedintele american Mike Pence. Acesta se va deplasa în Egipt şi Israel. Vicepreședintele american Mike Pence și-a anulat însă vizita în partea palestiniană după refuzul lui Mahmoud Abbas de a se întâlni cu el, în semn de protest faţă de decizia lui Donald Trump.

Casa Albă a anunțat că dorește relansarea procesului de pace dar fără a preciza cum anume dorește acest lucru.