Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un preşedinte conservator în Chile şi "sfîrşit de ciclu" pentru stînga latino-americană

c59f965d7c00ed145d3e36c38b720998353b5ceb.jpg

Chile: un nou preşedinte în persoana conservatorului Sebastian Piñera
Chile: un nou preşedinte în persoana conservatorului Sebastian Piñera
Image source: 
credit foto: AFP / Paulina ABRAMOVICH

 

 

Ne deplasăm atenţia spre America latină, mai precis spre statul Chile care are un nou preşedinte în persoana conservatorului Sebastian Piñera. El a cîştigat, duminică seară, în mod detaşat scrutinul prezidenţial, în faţa unui candidat de centru-stînga. Victoria sa, notează Agenţia France Presse, marchează încheierea unui ciclu pentru o mare parte a stîngii latino-americane. Abordăm subiectul împreună cu Matei Vişniec.   

Miliardarul Sebastian Piñera, în vîrstă de 68 de ani, a mai fost preşedinte în Chile, între 2010 şi 2014. El revine acum la putere după patru ani marcaţi de preşedinta socialistă Michelle Bachelet. El se va instala în fruntea statului la începutul anului viitor, pînă în 2022.

Un clar viraj spre dreapta al statului Chile, aşa cum s-a întîmplat şi în Argentina, Brazilia şi Peru unde au fost aleşi preşedinţi conservatori.

Chile, una dintre principalele economii ale Americii latine, a cunoscut patru ani de mari transformări mai ales la nivel social. Sub impulsul doamnei Michelle Bachelet, societatea chiliană a adoptat, de exemplu, căsătoria între homosexuali şi dreptul la avort.

Sebastian Piñera s-a impus însă cu peste 54 la sută din voturi în faţa unui jurnalist şi fost senator de centru stînga, Alejandro Guillier, în vîrstă de 64 de ani. Ar fi reuşit oare socialista Michelle Bachelet, dacă ar fi avut dreptul să se prezinte din nou la prezidenţiale, să obţină un scor mai mare în faţa candidatului de dreapta? Sondajele spun că nu şi că electoratul ar fi dezavuat-o oricum, în ciuda unei popularităţi reale.

Sebastian Piñera are mai multe puncte comune cu Donald Trump. El este omul cel mai bogat din ţara sa, cu o avere evaluată la două miliarde şapte sute de milioane de dolari. Este un “hiperactiv” care nu doarme decît cinci ore pe noapte, şi vrea să conducă ţara ca pe o intreprindere, arată un comentator al Agenţiei France Presse. Iar uneori, în timpul campaniei sale, a făcut gafe care au rămas proverbiale.

Totuşi, Sebastian Piñera nu este o clonă a lui Trump, în orice caz el a fost sprijinit de scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, ori Donald Trump nu se poate lăuda cu un astfel de cec în alb din partea unui mare artist. Legea chiliană interzice exercitarea a două mandate prezidenţiale unul după altul, ceea ce este, poate, un lucru bun, împiedicînd eternizarea la putere a unei singure figuri, deşi permite revenirea în fruntea statului a unui fost preşedinte.

De notat că un candidat al extremei drepte a devenit al treilea personaj politic iar formaţiunea sa a treia forţă politică în Chile.