Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


France 2: Interviu inedit cu președintele Emmanuel Macron

captura_ecran_-_interviul_acordat_de_presedintele_frantei_emmanuel_macron_televiziunii_france_2.jpg

Captura ecran - interviul acordat de presedintele Frantei, Emmanuel Macron televiziunii France 2
Captura ecran - interviul acordat de presedintele Frantei, Emmanuel Macron televiziunii France 2

Interviu inedit acordat de președintele Franței, Emmanuel Macron jurnaliștilor de la France 2. Emmanuel Macron a vorbit despre Siria și Irak, reforma pensiilor, decorațiunile de la Palatul Elysées și a făcut urări francezilor cu ocazia Crăciunului. Un interviu atipic urmărit de 5,7 milioane de telespectatori. 

Interviul de 40 de minute începe în biroul președintelui, la Palatul Elysée.

Șeful statului și jurnalistul sunt ambii în picioare, își vorbesc fără a privi numeroasele camere mobile de luat vederi. Vorbesc în timp ce pășesc în saloanele palatului. Este un interviu nemaiîntâlnit în istoria celor acordate de șeful statului: Emmanuel Macron nu se află așezat în spatele unui birou. El se mișcă și dă astfel impresia unui președinte dinamic. Nu sunt abordate subiecte incisive dar se discută totuși despre implicarea președintelui în lupta împotriva schimbărilor de mediu, reforma muncii, despre Irak și Siria.

Emmanuel Macron: "Am câștigat războiul în Irak, alături de coaliție. De aici și până la mijlocul ori sfârșitul lui februarie se va întâmpla același lucru dar, în Siria.  Iar odată ce războiul împotriva organizației Stat Islamic va fi câștigat în Siria, va trebui să stăm de vorbă cu președintele Bachar al Assad pentru a construi o soluție politică în această țară distrusă în cei șase ani de conflict. Baschar al Assad va fi acolo. Va fi acolo pentru că este protejat de cei care în teren au câștigat și ei războiul, fie că este Iran ori Rusia. Nu putem să spunem că nu dorim să vorbim cu el sau cu reprezentanții lui. Va trebui să îi vorbim iar el va trebui să răspundă pentru crimele sale".

Interviul a continuat cu cei doi traversând impresionanta scară de onoare a Palatului Elysée unde s-a vorbit despre decorațiuni, mai exact despre tablourile care se aflau aici în mod obișnuit. Un interviu care a cuprins și urările de Crăciun, cu puțin timp înainte de această mare sărbătoare. Președintele a urat francezilor să « aloce timp familiei ». Pe fundal se putea vedea bradul de Crăciun de la Palatul Elysée.

Președintele a încercat și să asigure francezii că îi va proteja: "sunt determinat să fac ceea ce am promis. În Franța, în Europa, pe plan internațional voi face maximul pentru a evita să devenim victimele unor catastrofe iar apoi vom încerca să ne găsim aliați peste tot pentru a ne construi un viitor mai bun. Stiu că pentru mulți dintre voi am cerut  unele schimbări care poate v-au perturbat.  Dacă există greșeli care au fost făcute, le voi corecta. Pentru că vom evalua lucrurile".

5,7 milioane de telespectatori au urmărit interviul. Ïnainte de difuzare, 4,3 milioane de telespectatori au urmărit la televizor finala Campionatului Mondial de handbal, câștigată de Franța în fața Norvegiei. Ca o comparație, primul interviu televizat al lui Emmanuel Macron în calitate de șef al statului a fost urmărit, pe 15 octombrie, de aproape 10 milioane de telespectatori, una dintre cele mai bune audiențe din an.

În replică, liderul de la Damasc a afirmat că « Franța a fost portstindard pentru susținerea terorismului în Siria încă din primele zile de conflict», referindu-se la susținerea acordată de Paris rebelilor care au luptat împotriva regimului Assad, din 2011. Și a adăugat : « cei care susțin terorismul nu au dreptul să vorbească despre pace și nici să intervină în treburile interne ale Siriei ».

Până acum, tentativele de a se găsi o ieșire din conflictul sirian au eșuat, reprezentanții regimului au refuzat să vorbească direct cu cei ai opoziției siriene ori cu mediatorul ONU. Damascul a preferat discuțiile de la Soci, organizate de Rusia, principal aliat al regimului Assad în defavoarea celor de la Geneva.