Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filozoful Pascal Bruckner: “După Trump şi Brexit, direcţia lumii libere revine Uniunii Europene”

2017-05-16t085257z_205785606_rc1de4339a00_rtrmadp_3_olympics-2024-paris_0.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, pledeaza pentru o refondare a Uniunii Europene
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, pledeaza pentru o refondare a Uniunii Europene
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Trump, Brexit, Rohingyas, Catalonia, Weinstein… Iată cîteva dintre cuvintele cheie ale anului 2017. Un an care a înregistrat mai multe seisme politice şi crize, dar şi un an în care Franţa a impus un nume pe plan internaţional, cel al lui Emmanuel Macron. 

Anul 2017 l-a adus pe Donald Trump în centrul atenţiei planetare dar riscă să rămînă în istorie ca un an în care America a început să "iasă din istorie". Această idee este avansată de un filozof francez, Pascal Bruckner, într-un articol publicat în cotidianul Le Monde şi intitulat “Secolul al XXI-lea nu va fi american”. Sigur, spune Pascal Bruckner, America nu îşi va pierde de pe o zi pe alta nici puterea militară şi nici puterea economică. Dar ea apare ca prizonieră între "vociferările" lui Donald Trump şi o gîndire politică corectă insuportabilă care ia amploare în spaţiul universitar.

Pascal Bruckner citează chiar surse americane de unde rezultă că Statele Unite ar fi pe cale să-şi piardă aşa numitul "soft power", principala sa "marcă de fabricaţie". Demonstraţia filozofului francez este însă mai largă şi înglobează întreaga lume anglo-saxonă. Iată ce spune el: cu Donald Trump în Statele Unite şi cu dorinţa britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, asistăm la un sfîrşit de epocă. America şi Marea Britanie se sabordează încercînd de fapt tocmai să-şi regăsească grandoarea pierdută.

Acest declin, mai arată Bruckner, nu sună ca o veste bună, într-un moment cînd Occidentul este ameninţat din atîtea direcţii, dinspre Rusia, dintre Orientul apropiat, dinspre Africa. Dar pe termen lung, secolul în care trăim s-ar putea să fie mai degrabă chinez, brazilian sau indian, decît american. In acest context însă un cuvînt extrem de important de spus l-ar putea avea… Uniunea Europeană.

Chiar aşa "handicapată şi fragilizată" cum este, Uniunea Europeană poate lua "conducerea lumii libere", responsabilitate gigantică, în contextul căreia Franţa şi Germania vor avea un rol tot mai important de asumat, şi implicit tînărul preşedinte francez, Emmanuel Macron.