Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria şi Mexic: cele mai periculoase ţări din lume pentru jurnalişti

liberte_de_la_presse_image_1.jpg

Sursa imaginii: 
Credit foto: RFI.FR

Potrivit bilanţului anual al asociaţiei Reporteri fără frontiere, anul acesta şi-au pierdut viaţa 65 de persoane în contextul exercitării meseriei de jurnalist. Dintre toate aceste victime, 39 au fost asasinate cu bună ştiinţă. Tările care reprezintă cel mai mare pericol pentru jurnalişti sunt Siria şi Mexic.

Ciudat cum aceste ţări, Siria şi Mexic, sunt asociate ca spaţii de risc enorm pentru jurnalism în general şi pentru jurnalismul de investigaţie în special. Siria se află în fruntea acestui bilanţ negativ, cu 12 jurnalişti morţi anul acesta, iar Mexic cu 11 jurnalişti morţi.

In Siria violenţa are forma războiul civil izbucnit în 2011, soldat pînă acum cu 340 000 de victime. In Mexic am putea spune că este pace, sau în orice caz nu avem o situaţie comparabilă cu cea a Siriei. Decît că ofensiva militară declanşată de guvernul mexican la sfîrşitul anului 2006 împotriva narcotraficaţilor s-a soldat pînă acum cu 196 000 de omucideri şi cu 30 000 de dispariţii de persoane.

Asociaţia Reporteri fără frontiere consideră de fapt că exercitarea meseriei de jurnalist în Mexic este mai periculoasă decît în Siria, şi că Mexic a devenit pe plan mondial ţara cea mai riscantă pentru jurnalişti. Mulţi dintre jurnaliştii mexicani preferă de altfel să-şi părăsească ţara în contextul în care sunt terorizaţi atît de politicienii corupţi cît şi de reţelele de traficanţi. Anchetele care vizează cazuri de corupţie sau mediile controlate de cartelul drogurilor riscă să se încheie înainte de termen, prin intimidarea, maltratarea sau chiar asasinarea jurnalistului respectiv.

In Siria, jurnaliştii, reporterii şi cameramanii riscă în special să se expună unor tiruri izolate, acţiunii lunetiştilor, diverselor bombardamentelor, atacurilor teroriste şi exploziilor provocate de mine.

Pe locul trei, după Siria şi Mexic, vine Afganistanul ca ţară periculoasă pentru jurnalişti: 9 morţi anul acesta, într-o zonă a lumii în care talibanii rămîn prezenţi pe teren, comit atentate, sunt influenţi în anumite regiuni, pe scurt, reprezintă un flagel imposibil de eradicat. Jurnaliştii, în special cei occidentali, sunt pentru talibani inamici declaraţi.

Irak: 8 jurnalişti morţi anul acesta. Irakul rămîne o ţară instabilă, deşi Bagdadul a decretat recent victoria totală împotriva Organizaţiei statul islamic.

Filipine, 4 jurnalişti morţi, pe un fond de insecuritate cronică.

Alte ţări în criză se "videază" însă de jurnalişti. Cum ar fi Yemen (unde se înfruntă prin forţe interpuse Arabia saudită şi Iranul). Tot în criză, care rimează aproape cu haosul, este şi Libia, de unde totuşi jurnaliştii au venit anul acesta cu reportaje care au provocat o emoţie planetară, cum a fost filmul documentar despre reapariţia "tîrgurilor de sclavi".

O altă listă difuzată de Reporteri fără frontiere este cea a jurnaliştilor întemniţaţi: 326 în total, dintre care 202 sunt jurnalişti profesionişti, 107 sunt bloggeri, şi 17 sunt colaboratori ai mai multor medii de informare. In materie de persecuţii, China deţine recordul cel mai trist: 52 de jurnalişti se află după gratii în această ţară. Urmează apoi Turcia lui Tayyipp Recep Erdogan, unde se află în închisori 43 de jurnalişti, Siria cu 24, Iran cu 23 şi Vietnam cu 19 jurnalişti aruncaţi în închisori.

Reporteri fără frontiere mai recenzează 54 de jurnalişti luaţi ostatici de diverse grupuri armate, printre ele Organizaţia stat islamic care a răpit 22 de jurnalişti.

Jurnalismul este, cum bine ştim, o formă de contraputere iar informaţia obiectivă, adevărul, devin uneori arme mai redutabile decît arsenalele militare. Singura veste bună în contextul acestui nou raport este că faţă de anii precedenţi numărul jurnaliştilor care au plătit cu viaţa a scăzut. Ceea ce nu înseamnă că s-au ameliorat condiţiile de exercitare a acestei meserii. Reducerea numărului de morţi ţine mai degrabă de faptul că jurnaliştii au dezertat zonele cele mai periculoase, după cum arată Agenţia France Presse citînd raportul evocat mai sus.