Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluare Franța: Femeile gravide sunt supra expuse la arsenic și mercur

agentia_pentru_sanatate_publica_din_franta_atentioneaza_femeile_gravide_asupra_consumului_de_peste_crud_si_fructe_de_mare.jpg

Agentia pentru Sanatate Publica din Franta atentioneaza femeile gravide asupra consumului de peste crud si a fructelor de mare
Agentia pentru Sanatate Publica din Franta atentioneaza femeile gravide asupra consumului de peste crud si a fructelor de mare
Sursa imaginii: 
www.santepubliquefrance.fr

O dovedește un studiu publicat de Agenția pentru Sănătate Publică. Explicația: a crescut consumul de pește crud și a fructelor de mare.  

În Franța există deja pe sticlele de alcool o pictogramă prin care se recomandă femeilor însărcinate să evite consumul de alcool. La fel de bine ar putea să existe o atenționare pe platourile de scoici, somon ori fructe de mare pentru ca femeile însărcinate să evite consumul lor.

Se știa deja că aceste produse, consumate crude, nu sunt recomandate căci pot determina listerioza, una dintre cele mai răspândite forme de toxiinfecție alimentară.

Studiul publicat cu câteva zile înainte de momentul în care aranjăm masa pentru a celebra Crăciunul indică faptul că femeile însărcinate sunt prea mult expuse arsenicului și mercurului. Expunerea prenatală la acești poluanți poate avea repercursiuni asupra sarcinii – o naștere prematură, malformații congenitale ori o greutate scăzută la naștere sau asupra dezvoltării ulterioare a copilului.

4.100 de femei care au dat naștere în 2011, în Franța continentală, au participat la studiu. S-au luat probe la naștere. Prima serie de rezultate, publicate în 2016 indicau prezența poluanților – pesticide, bisfenol A.

Rezultatele publicate acum indică o mare cantitate de metale prezente în corpul femeii gravide. În afară de mercur și arsenic, alte 13 substanțe au fost depistate printre care aluminiu, plumb, uraniu. Cu excepția uraniului, toți poluanții au fost găsiți asupra fiecărei femei în parte.

Prin programul național de nutriție, populația este îndemnată să consume cel mult 2 porții de pește pe săptămână dintre care doar unul să fie gras.