Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economie Franța: Crestere de 1,9% pentru 2017 și de 1,7% pentru 2018

institutul_national_de_statistica_francez_prevede_o_crestere_de_17_a_pib_in_2018.jpg

Institutul National de Statistica francez prevede o crestere de 1,7% a PIB în 2018
Institutul National de Statistica francez prevede o crestere de 1,7% a PIB în 2018
Image source: 
AFP PHOTO / THOMAS SAMSON

Oficial, economia Franței stă bine: Produsul Intern Brut a fost revizuit în creștere, încă o dată, pentru întreg anul 2017 iar pentru 2018 este prevăzută de asemenea o creștere. În schimb companiile au dificultați în a recruta personal.  Din acest motiv, 10 % dintre companiile producătoare și 20% din cele de servicii și-au limitat activitatea.

Institutul național de statistică a revizuit în creștere, pentru încă o dată, Produsul Intern Brut pentru acest an. Inițial era estimată o creștere de 1,7% care a devenit 1,8% în octombrie iar ultimele cifre vorbesc despre 1,9% creștere pe ansamblul anului. O cifră nemaiîntâlnită din anul 2011. Motivul: producția a fost mai mai dinamică decât se estimase inițial pentru cel de-al treilea trimestru din acest an.

În schimb, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană vorbesc în continuare de o creștere de 1,6% a PIB pentru anul în curs. Iar Banca Națională franceză anunță o creștere de 1,8% iar guvernul una de 1,7%. Pentru prima parte a lui 2018, Institutul de Statistică anticipează un debut de an solid, cu o creștere de 0,5%.

Și totuși, nu toate previziunile sunt roz. Printre toate aceste date, Institutul de Statistică recunoaște că din cauza unor blocaje structurale, Franța este plafonată la 2% creștere și că nu are un motor suficient de puternic pentru a accelera. În 2018, Produsul Intern Brut va fi sculptat de cererea internă. În timp ce mediul de afaceri se situează la cel mai înalt nivel în ultimii 10 ani, statisticienii estimează că producția de bunuri și servicii își va păstra dinamismul. Creșterea franceză va fi impulsionată și de cererea mondială.

Una dintre necunoscutele anului 2018 este maniera în care familiile vor răspunde, la începutul anului, la creșterile de prețuri anunțate. Pe de altă parte, se așteaptă o încetinire a investițiilor – cum ar fi achiziționarea de bunuri imobiliare, o piață foarte activă în primele trei trimestre din 2017.

Producătorii au totuși probleme. Potrivit unei anchete a Comisiei Europene, 10 % dintre companiile producătoare și 20% din cele de servicii și-au limitat activitatea ca urmare a lipsei de personal. Este cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 2000.

Economia franceză va continua să creeze 100.000 de noi locuri de muncă, semestrial, în 2018, preconizează Institutul de Statistică.

În 2016 au fost înregistrate 215.000 noi posturi iar în 2017 – au luat ființă aproximativ 250.000 de locuri de muncă. Dar, în prezent, patru societăți din zece sunt confruntate cu probleme de recrutare a personalului, o problemă nemaîntâlnită în ultimii 10 ani. Probleme sunt în toate sectoarele, chiar și pentru specialiști, în industria aeronáutică spre exemplu ori în transportul rutier de mărfuri. 6 societăți din 10 susțin că nu găsesc șoferi de tiruri.

În sectorul industriei, o societate din două angajează greu. Pentru a găsi omul potrivit, companiile oferă contracte pe o perioadă nedeterminată și un salariu ceva mai mare decât achitau până acum. La finele lui octombrie, 42 % dintre patronii chestionați de Institutul de Statistică declarau că au probleme în a angaja.

În sectorul construcției de automobile, 66% dintre societăți au o astfel de problemă, în condițiile în care șomajul afectează 9,4 % din populația activă, adică 2,7 milioane de persoane.

Explicația : din 2008 a avut loc o explozie a șomajului de lungă durată iar o parte a populației și-a pierdut astfel din competențe. Contextul actual, în care asistăm la o reluare a activității după o lungă recesiune, dovedește că există o nevoie stringentă de formare a oamenilor. Iar pentru asta este nevoie de un efort inedit, sunt de părere specialiștii de pe piața muncii.

Guvernul care a prevăzut ca în actualul mandat să investească 15 miliarde de euro în formarea populației.