Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia adoptă ultimul buget de austeritate

premierul_greciei_-_alexis_tsipras.jpg

Premierul Greciei - Alexis Tsipras
Premierul Greciei - Alexis Tsipras
Sursa imaginii: 
Reuters/Alkis Konstantindis

Parlamentul grec a adoptat bugetul pe 2018, ultimul înainte ca țara să fie scoasă de sub perfuziile financiare internaționale, în august anul viitor.

«Este ultimul buget de austeritate.  Lăsăm în urma noastră o epocă pe care nimeni nu va dori să și-o amintească », declara premierul grec Alexis Tsipras în fața deputaților, felicitându-se că a reușit să recâștige credibilitatea în a gestiona fondurile publice.

Grecia beneficiază din 2010 de împrumuturi internaționale – din partea Europei și a Fondului Monetar Internațional. Aceste împrumuturi internaționale au fost acordate în schimbul aplicării unor măsuri succesive de austeritate, deloc bine primite de populație care s-a văzut nevoită în ultimii ani să tot strângă cureaua.

Au existat 3 programe mari de ajutor. Ultimul este finanțat de statele membre ale UE dar nu și FMI și se va încheia în august 2018. Imediat după acest moment, Grecia speră că se va putea orienta către piețe pentru a se finanța singură.

Prin acest buget, obiectivele fiscale au fost validate de UE și de FMI, a precizat premierul. Ministrul grec al Finanțelor menține o presiune fiscală pentru anul viitor, obiectivul fiind de a elibera un surplus bugetar echivalent cu 3,8% din PIB. Previziunile pentru anul viitor: creștere de 2,5% a PIB comparativ cu 1,6% anul acesta.

Este primul buget de normalitate din ultimii 7 ani, a precizat și ministrul Apărării, partener în coaliția guvernamentală, Panos Kammenos.

Iar opoziția greacă a nuanțat faptul că restricții severe vor fi în vigoare până cel puțin în 2022. Grecia este singura țară din Europa care guvernează în baza unui plan de austeritate și are cea mai slabă creștere din zona euro, a explicat liderul partidului Noua Democrație - Kyriakos Mitsotakis.

Comisarul european pentru Afaceri Economice Pierre Moscovici a precizat că Grecia va rămâne sub supraveghere bugetară până când va rambursa 75% din împrumuturile luate de la UE.

Nivelul șomajului a scăzut în al treilea trimestru din 2017, și a ajuns la 20%, comparativ cu aproape 23% anul trecut. Chiar și cu această diminuare de 3 procente, Grecia are cel mai mare șomaj din zona euro.  Turismul a salvat: a fost un an în care s-a înregistrat un număr record de turiști.

Pentru a compensa efectele măsurilor de austeritate, ministerul de Finanțe a anunțat că TVA-ul nu va crește în cazul celor 5 insule care găzduiesc, din 2015, mii de migranți.

Premierul Alexis Tsipras este la putere din 2015 iar mandatul său va lua sfârșit în 2019.