Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Yemen: o mie de zile de război

index.jpg

Yemen: război civil şi epidemie de holeră
Yemen: război civil şi epidemie de holeră
Sursa imaginii: 
credit foto: Reuters/Anees Mahyoub

În aceste zile s-au împlinit trei ani de cînd statul Yemen, unul dintre cele mai sărace din Orientul Mijlociu, se află în război. Un grup de artişti, intelectuali şi oameni politici francezi şi străini semnează în Le Monde un mesaj prin care cer Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite să pună capăt acestui conflict.

Ceea cea mi se pare paradoxal, dar poate că ţine de domeniul simbolurilor subtile, este că Yemenul, alături de Turcia, se află la originea rezoluţiei supusă astăzi la vot în cadrul Adunării generale ONU, de condamnare a recunoaşterii de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Yemenul este confruntat cu una dintre cele mai grave crize umanitare din ultimile decenii, la fiecare zece minute moare un copil, de foame sau de boală, pe teritoriul yemenit, dar iată că autorităţile par mai îngrijorate de soarta Ierusalimului decît a celor 22 de milioane de locuitori ai săi aflaţi într-o situaţie disperată…

Două puteri regionale folosesc de fapt teritoriul yemenit ca arenă de luptă pentru a-şi impune hegemonia: Iranul şi Arabia saudită. Cei 250 de semnatari ai mesajului din Le Monde consideră însă că Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au o responsabilitate morală pentru criza din Yemen întrucît sunt principalele furnizoare de arme în direcţia Arabiei saudite şi a Emiratelor arabe unite. “După o mie de zile de război, ne aflăm la o cotitură. Pentru evitarea altor catastrofe, Yemenul are nevoie de o încetare a focului imediată, de ridicarea tuturor blocusurilor şi de lansarea unui nou proces de pace". Am citat din apelul celor 250 de semnatari, printre care cîţiva deţinători ai premiului Nobel pentru pace.

Războiul civil din Yemen riscă să devină însă un război uitat, cum mai sunt şi altele pe planetă, cum este cel din Sudan, Somalia sau Congo. Anul trecut au fost recenzate pe planetă 409 conflicte, dintre care 223 au dat naştere unor înfruntări violente, precum şi 19 războaie deschise. Nu am cifre privind bilanţul pe anul acesta, dar s-ar putea să fie şi mai grav.