Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Taxe, impozite, salarii – schimbările din 2018

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

1 ianuarie 2018 aduce o serie de schimbări importante în Franța. 11 vaccinuri vor fi obligatorii, față de trei în prezent, începând cu 2018. Crește tariful pentru benzină dar și salariul minim pe economie. Societățile vor fi obligate să prezinte un plan de mobilitate prin care salariații să fie impulsionați să circule cu transportul în comun ori cu bicicleta. Mai mulți bani vor primi și cei care vor dori să renunțe la mașina poluantă pentru una cu mai puține emisii. A fost aprobat primul buget din mandatul lui Emmanuel Macron iar odată cu el și reducerea impozitului pe locuințe.

 

Din ianuarie 2018, opt noi vaccinuri vor fi obligatorii pentru copii în Franța. În prezent doar 3 sunt obligatorii ceea ce face ca numărul total să ajungă la 11. Ele nu vor fi obligatorii însă pentru adulți. Un anunț care inițial a scos lumea în stradă în timp ce peste 200 de importanți medici francezi au cerut încă din iunie 2017 introducerea obligativității. Ïn Franța, între 2000 și 2016 proporția francezilor care nu mai au încredere în vaccinuri a crescut de la 10 la 25%. În prezent, 4 din 5 copii sunt vaccinați. Agenția Națională de Sănătate Publică estimează că pentru a eradica o boală, între 80% și 95% din populație trebuie vaccinată. Cu acest nivel obținem ceea ce doctorii numesc « imunitate de grup » pentru că va scădea automat și numărul celor care ar putea să infecteze un grup. Așadar, un vaccinat îl protejează și pe cel care, din diverse motive nu se poate vaccina: spre exemplu un nou născut care are mai puțin de 2 luni, o persoană care are contra-indicații medicale sau una cu un sistem imunitar scăzut.

În altă ordine de idei, tot de la 1 ianuarie 2018 crește taxa de spitalizare, cu 2 euro, ceea ce înseamnă un cost total de 20 de euro pentru ziua de internare.

Va crește prețul combustibilului: litrul de motorină va costa în plus cu 7,6 centimi iar benzina cu aproape 4 centimi.

Apoi, vor fi ajutați șoferii care vor să aibă o mașină mai nepoluantă. Guvernul oferă între 1.000 și 2.000 de euro proprietarilor care își când vechea mașină pentru a trece la una nouă, cu mai puține emisii de gaze cu efect de seră. Cei care vor dori să cumpere un autoturism electric vor primi chiar și 2.500 de euro. Obiectivul guvernului : să scoată din trafic 100.000 de mașini poluante până la finele lui 2018.

Mai mult, societățile care au peste 100 de angajați vor fi obligate să prezinte « un plan de mobilitate ». Obiectivul: favorizarea utilizării transportului în comun ori a bicicletei. De altfel serviciul de închiriat biciclete Vélib' – foarte iubit de parizieni pentru a se deplasa la ori de la serviciu se schimbă de la 1 ianuarie. 30% dintre biciclete vor fi electrice, au o autonomie de 50 de km pentru o viteză medie de 25 mk/h. Ele au fost concepute cu o priză USB pentru încărcarea telefonului mobil. Bicicletele sunt noi și cântăresc 20 de kg, cu 2 kg mai puțin decât cele vechi, pe care parizienii, ori turiștii, le-au folosit în ultimii 10 ani prin intermediul acestui serviciu.

Apoi, vestea bună este că va crește salariul minim – cu 20 de euro din ianuarie și cu 15 euro din octombrie.

Odată aprobat și bugetul pe 2018, primul din mandatul Macron, 80 % dintre familiile franceze vor beneficia de o reducere cu o treime a impozitului pe locuințe.Președintele l-a considerat mereu « injust » și dorește ca până în 2020 acest impozit să nu mai existe.

Apoi, societățile vor beneficia de scădere a impozitului pentru a atrage investitorii, urmând ca până în 2022, această taxa să scadă cu până la 25%.

Guvernul va renunța la tariful social de electricitate dar va acorda un “cec energie”. 4 milioane de familii cu venituri reduse vor primi acest cec pentru a-și achita factura de electricitate, de încălzire a locuinței ori cea de reabilitare energetică a casei. Banii, în medie 150 de euro, vor fi vărsați în conturi, în primăvară.

Închei cu tariful pentru țigări. La acest capitol se va înregistra o scădere cu 20 de centimi, în cazul a două mărci dar, din martie, francezii vor plăti cu un euro și 10 centimi în plus pachetul de țigări.