Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salmonella: Lactalis recheamă tot ce s-a produs din februarie în uzina din Craon

lactalis_retrage_de_pe_piata_franceza_si_cea_externa_toate_produsele_fabricate_dupa_15_februarie_2017_la_fabrica_din_craon_mayenne_nord-vestul_frantei_existand_riscul_contaminarii_cu_salmonella.jpg

Lactalis retrage de pe piata franceza si cea externa toate produsele fabricate dupa 15 februarie 2017 la fabrica din Craon, Mayenne, nord-vestul Frantei  existând riscul contaminarii cu salmonella
Lactalis retrage de pe piata franceza si cea externa toate produsele fabricate dupa 15 februarie 2017 la fabrica din Craon, Mayenne, nord-vestul Frantei existând riscul contaminarii cu salmonella
Image source: 
© AFP/Archives

În Franța scandalul contaminării cu salmonella a laptelui destinat bebelușilor și produs de grupul Lactalis a luat o nouă amploare. S-a decis retragerea întregii producții realizate în uzina de la Craon, Mayenne după data de 15 februarie. Angajații vor fi trimiși în șomaj tehnic. Între timp au fost formulate și primele plângeri oficiale împotriva Lactalis.

Societatea Lactalis a decis retragerea a 720 de noi loturi de lapte pentru bebeluși. Până acum au fost retrase 625 de loturi, în ultimele două săptămâni. Grupul retrage, de fapt, de pe piața franceză dar și internațională, toate produsele destinate bebelușilor și fabricate în această uzină situată în nord-vestul Franței.

Contaminarea cu salmonella s-a produs în timpul unor lucrări realizate în primul semestru din 2017, au explicat responsabili ai societății.

Este vorba de mii de tone de produse. Grupul, cunoscut pentru discreția sa, nu a avansat nicio cifră exactă. « Este enorm » a declarat directorul de comunicare al grupului, Michel Nalet adăugând că o parte a produselor vizate au fost deja consumate.

O parte a celor 350 de salariați ai uzinei Lactalis din Craon vor intra în șomaj tehnic în perioada în care fabrica este dezinfectată. De altfel ea a fost închisă pe 8 decembrie.

Ultimul bilanț al Agenției pentru Sănătate Publică – 31 de nou-născuți care au consumat produse Lactalis au fost depistați cu salmonella. 16 au fost spitalizați. Ei au fost déjà externați și se simt mai bine.

Scandalul a luat amploare odată ce o serie de părinți se îndreptă către justiție cerând anchetarea grupului Lactalis.

Tatăl unei fetițe de 3 luni care a consumat acest lapte cu salmonella, a depus o plângere în justiție împotriva Lactalis acuzându-l că a pus în pericol viața copilului. Tatăl susține că în unele loturi care au fost retrase deja s-a descoperit o soluție de rehidratare a copiiilor. Soluția este prescrisă nou-născuților în eventualitatea unei infectări cu salmonella.

Lactalis a explicat că a răspuns apelurilor lansate de numeroși părinți dar pentru moment nu va răspunde plângerilor formulate recent.

Avocatul familiei speră la o anchetă pentru a afla dacă Lactalis este vinovat și care sunt măsurile pe care le-a luat pentru ca un astfel de eveniment să nu se mai producă.

Apoi, avocatul privește și spre farmacii – unele din produsele Lactalis sunt vândute exclusiv în farmacii, pe bază de rețetă medicală. El explică: « farmaciștii știu astfel exact cui anume au vândut aceste produse. Vinovat este și farmacistul care a eliberat produsele Lactalis fără să fi avertizat părinții de loturile retrase ». 

A fost creată și o asociație a familiilor victimelor. Mii de părinți au scris scrisori déjà acestei asociații iar unii au depus și ei plângeri în justiție.

Si asociația pentru protecția consumatorilor Que-Choisir, o asociație foarte activă în Franța a depus o plângere împotriva companiei producătoare de lactate, pentru fraudă.

Directorul Federației Naționale a Industriei Lactatelor -  Jehan Moreau, susține că laptele pentru bebeluși este un produs extrem de sensibil pentru care nu poate exista niciun risc. În opinia sa, odată ce va fi repornită producția, compania va avea nevoie de ceva timp pentru a își realua exporturile, în special în China. Aici, vestea contaminării cu salmonella a fost intens dezbătută pe internet. Ïn 2008, un scandal cu lapte praf contaminat a determinat o scădere masivă a vânzărilor de produse lactate fabricate de rețeaua locală. În China urmau să ajungă 12 loturi de lapte Lactalis dar ele nu au fost încă exportate.

Lactalis a pus la dispoziția consumatorilor un număr de telefon disponibil 24 de ore din 24 pentru cei care doresc informații suplimentare.

Salmonella este o bacterie care tranzitează tubul digestiv și se transmite prin alimentație în 95% din cazuri. Poate declanșa intoxicații alimentare – de la gastoenterită și până la infecții mult mai grave.  

Numărul unu mondial de brânzeturi și lider european de lapte, Lactalis deține în prezent mai bine de 100 de mărci în întreaga lume.

 

723