Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ierusalim: ONU condamnă Washington

reprezentanta_sua_la_onu_s-a_opus_de_la_inceputul_saptamanii_proiectului_de_rezolutie_care_condamna_decizia_unilaterala_luata_de_presedintele_donald_trump_de_recunoastere_a_ierusalimului_drept_capitala_a_israelului.jpg

Reprezentanta SUA la ONU s-a opus de la începutul saptamanii proiectului de rezolutie care condamna decizia unilaterala, luata de presedintele Donald Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului
Reprezentanta SUA la ONU s-a opus de la începutul saptamanii proiectului de rezolutie care condamna decizia unilaterala, luata de presedintele Donald Trump de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului
Image source: 
REUTERS/Brendan McDermid

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat rezoluția prin care condamnă recunoașterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Rezoluția a luat naștere la inițiativa unor state arabo-musulmane.

128 de state au votat pentru, 9 împotrivă iar 35 s-au abținut. 21 de țări nu au luat parte la scrutin.

Votul a avut loc în ciuda numeroaselor amenințări lansate de Washington. Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley declara înaintea votului că “Statele Unite își vor aminti de acest vot când li se va cere să achite contribuția financiară către Națiunile Unite”.

Înaintea scrutinului, președintele Donald Trump amenința cu represalii financiare: “iau milioane și chiar miliarde de dolari iar apoi votează împotriva noastră. Lăsați-i să voteze contra noastră. Vom economisi mult”.

Statele Unite au recurs la dreptul lor de veto, luni, în cadrul Consiliului de Securitate atunci când s-a discutat pentru prima dată proiectul de rezoluție. Un vot catalogat drept « o insultă » de ambasadoarea Statelor Unite. Atunci, 14 membri ai Consiliului de Securitate – printre care Franța, China și Marea Britanie au votat în favoarea acestei rezoluții.

Ideea votului a fost de a demonstra că Statele Unite sunt izolate pe plan internaţional în privinţa chestiunii Ierusalimului. Decizia lui Donald Trump de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim a fost luată la începutul acestei luni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat satisfăcut de numărul țărilor care nu au votat rezoluția. « În Israel respingem decizia ONU », a reacționat premierul israelian într-un comunicat de presă. Israel a votat împotriva condamnării deciziei lui Donald Trump. Au mai votat împotrivă Statele Unite, Guatemala, Honduras, Togo, Nauru, Statele Federate ale Microneziei, Palau și Insulele Marshall.