Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel-Palestina: Abbas nu va accepta niciun plan american de pace

Presedintele francez Emmanuel Macron îl primeste pe omologul sau Mahmoud Abbas la Palatul Elysée, Paris, 22 decembrie 2017

Franța va recunoaște Palestina la  momentul oportun, anunță președintele Emmanuel Macron la finalul întâlnirii de vineri, la Palatul Elysée, cu șeful Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Întâlnirea a avut loc la doar câteva ore după de ce aproape 130 de state din Adunarea Națională a Națiunilor Unite au condamnat decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Un palestian în vârstă de 24 de ani a fost ucis iar zece manifestanți răniți în urma tirurilor lansate de forțele de securitate israeliene, vineri, în sudul fâșiei Gaza, a anunțat ministerul palestian al Sănătății. În Ierusalimul de Est și în Cisiordania ocupată, cinci alți palestinieni au fost răniți de forțele israeliene care au tras cu gloanțe de cauciuc. Manifestanții protestau împotriva recunoașterii de către Donald Trump a  Ierusalimului drept capitală a Israelului. Forțele israeliene au recurs și la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții. La Betleem, cu trei zile înainte de sărbătoarea Crăciunului, protestatarii au dat foc la cauciucuri.

Situația a fost discutată la Paris de președinții Emmanuel Macron și Mahmoud Abbas.

Liderul de la Palatul Elysée a declarat la finalul întâlnirii că respinge recunoașterea Palestinei pe motiv că un astfel de gest nu ar fi eficace:

« În momentul în care vorbim acum nu cred că este benefică recunoașterea, unilaterală a Palestinei. Pentru că ar fi o reacție la o altă decizie unilaterală care a creat probleme în regiune. Si nu vreau să pun bazele unei decizii franceze pe una americană în ceea ce privește Ierusalimul pentru că am comite o greșeală profundă care ar internaționaliza o situație pe care nu reșim să o reglăm în teren. Cred că greșeala americană a fost de a decide unilateral și din exterior asupra unei situații pentru care o soluție poate fi găsită doar între Israel și Palestina. Soluția se va construi în jurul celor două state. Franța va decide împreună cu partenerii săi și o vom face în momentul bun și în momentul în care va fi útil pentru a putea fi construită pacea în teren. »

La rândul său, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas a declarat că « nu va accepta planul american în ceea ce privește Ierusalimul pentru că este unul partizan și violează dreptul internațional”.

« După decizia președintelui Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, Statele Unite nu mai sunt un mediator onest în procesul de pace, a precizat la Palatul Elysée, liderul Autorității Palestiniene.

De la venirea sa la Casa Albă, Donald Trump s-a înscris în afara liniei tradiționale a Statelor Unite, care joacă încă de la începutul anilor 1990, un rol de mediator în conflictul israeliano-palestian.

Decizia de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim a fost condamnată de 128 de state din Adunarea Generală a Națiunilor Unite care au cerut președintelui Donald Trump să revină asupra ei. În schimb, administrația americană a avertizat cu represalii financiare statele care au votat în favoarea rezoluției.

Liderul Autorității Palestiniene consideră că este inacceptabilă reacția președintelui Donald Trump și a mulțumit Franței că a votat în favoarea textului inițiat de țări musulmano-arabe prin care s-a dorit izolarea americană pe scena internațională. Președintele Emmanuel Macron are planificată pentru anul viitor o vizită în Israel și Teritoriile Palestiniene.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a reacționat și el: “respingem această decizie ONU. Ierusalimul este capitala Israelului, fie că ONU o recunoaște sau nu”, declara Netanyahu în cadrul Adunării generale a ONU.