Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cuba: Era Castro ia sfârșit

fidel_castro_si_fratele_sau_raul_in_decembrie_2003_in_timpul_unei_sedinte_a_parlamentului._atunci_raul_castro_era_ministru_al_apararii.jpg

Fidel Castro si fratele sau Raul în decembrie 2003 în timpul unei sedinte a Parlamentului. Atunci, Raul Castro era ministru al Apararii.
Fidel Castro si fratele sau Raul în decembrie 2003 în timpul unei sedinte a Parlamentului. Atunci, Raul Castro era ministru al Apararii.
Sursa imaginii: 
ADALBERTO ROQUE / AFP

În Cuba, era Castro va lua sfârșit în aprilie 2018. Fidel, iar apoi fratele său - Raul Casto s-au aflat la putere timp de șase decenii.

 

Raul Castro a preluat oficial funcția de președinte în 2008. Fratele său, Fidel Castro se retrăsese din 2006 de la cârma țării pe motiv de boală. Fidel Castro a fost premier timp de 17 ani iar apoi președinte preț de 31 de ani. El a murit în 2016.

Raul Castro a fost însă ministru al Forțelor Armate Revoluționare timp de 49 de ani și prim vice-președinte al Consiliului de Stat și de Miniștri timp de 31 de ani.

“Atunci când noua Adunare Națională se va constitui pe 19 aprilie, al doilea și ultimul meu mandat ca șef de stat se va sfârși. Cuba va avea un nou lider”, a declarat vineri Raul Castro, adăugând că va rămâne în fruntea Partidului Comunist cubanez, cel puțin până la viitorul congres, prevăzut pentru 2021. Atunci, Raul Castro va avea 90 de ani.

Inițial, scrutinul din 2018 era prevăzut a se desfășura în luna februarie dar a fost amânat cu două luni, pentru aprilie. Asta, după ce au fost amânate și alegerile locale, prima etapă a alegerilor generale. De vină este uraganul Irma care în septembrie a devastat o mare parte a insulei.

Numărul doi din actualul guvern Miguel Diaz-Canel pare a se plasa cel mai bine pentru a-i succede lui Raul Castro, comentează France Presse. Confirmarea lui ar putea avea loc în timpul unei reuniuni a Partidului Comunist, prevăzută să aibă loc în martie 2018.