Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord riscă noi sancțiuni ONU

consiliul_de_securitate_al_onu_reunit_pe_8_decembrie_2017.jpg

Consiliul de Securitate al ONU reunit pe 8 decembrie 2017
Consiliul de Securitate al ONU reunit pe 8 decembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Brendan McDermid

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite analizează posibilitatea acordării de noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord. Un proiect de rezoluție a fost înaintat de Statele Unite ca răspuns la ultimul tir cu rachetă lansat de Phenian la finele lui noiembrie. 

Proiectul de rezoluție, consultat de Reuters, vizează interzicerea a 90% din exporturile de produse petroliere rafinate, către Coreea de Nord, plafondându-le la 500.000 de barili pe an.

Totodată, este cerută repatrierea nord-coreenilor care lucrează în străinătate. Acestora lise oferă un interval de 12 luni pentru a reveni acasă.

Textul prevede interzicerea exporturilor nord-coreene de produse alimentare, aparate electrice, lemn, nave, aparatură industrială, magneziu și magnezită. Se cere și interzicerea exporturilor către Coreea de Nord a materialelor și mașinilor industriale și a vehiculelor de transport. De altfel proiectul stipulează statelor din întreaga lume să inspecteze și să imobilizeze în porturile sale ori în apele teritoriale proprii, navele care ar putea transporta o încărcătură interzisă ori derulează activități ilicite.

Asupra acestui proiect de rezoluție Washington a negociat cu Beijing în ultimele 7 zile.

Dacă proiectul fi adoptat, Coreea de Nord va fi sancționată, din cauza programelor nucleare - pentru a 10-a oară, în ultimii 11 ani. Pentru a fi adoptat, este nevoie de 9 voturi pentru și de niciun veto a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate. 

Statele Unite anunțau, la finele lui noiembrie, că regimul nord-coreean va fi complet distrus dacă un război va izbucni. În cadrul unui discurs pronunțat joi liderul nord-coreean Kim Jong-un atenționa la rândul său că « nimeni nu poate nega faptul că țara sa a devenit un stat strategic în măsură să constituie o amenințare nucleară importantă pentru Statele Unite ».