Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA taie bugetul ONU

drapelul_natiunilor_unite_la_sediul_onu_din_new_york.jpg

Drapelul Natiunilor Unite la sediul ONU din New York
Drapelul Natiunilor Unite la sediul ONU din New York
Image source: 
ONU/Mark Garten

Bugetul ONU va fi revizuit în scădere, un anunț făcut cu bucurie de Statele Unite. Administrația Donald Trump anunță o reducere cu aproximativ 285 de milioane de dolari, pentru doi ani. Comparativ cu ultimul buget, cifra reprezintă o scădere de 5,3 %. O victorie pentru Donald Trump care a nu și-a ascuns niciodată disprețul față de această instituție.

Într-un comunicat, Statele Unite au afirmat că «ineficacitatea și cheltuielile excesive ale Națiunilor Unite sunt binecunoscute» și că «nu va mai lăsa această instanță să profite de generozitatea poporului american ».

Cuvinte care au un anumit ecou la 5 zile după votul din Adunarea Generală când doar 9 țări au susținut decizia Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, în timp ce 128 de pronunțau împotrivă. Președintele Donald Trump amenința cu represalii financiare țările care, prin votul lor, nu erau de acord cu decizia sa.

În ultimele săptămâni, Uniunea Europeană a pledat pentru o reducere de 170 de milioane de dolari. 

Secretariatul Națiunilor Unite reunește 40.000 de angajați în întreaga lume iar această tăiere a bugetului ar putea însemna o blocare a angajărilor dar ar putea afecta și unele misiuni politice ori dezvoltarea organizației.

Statele Unite sunt primul contribuitor cu o sumă egală cu 22% din buget. Si tot ele achită cel mai mult pentru operațiunile de menținere a păcii. După Statele Unite, Japonia este al doilea contribuitor la bugetul Națiunilor Unite  – acoperă 11% din bugetul general, Germania achită 7% iar cu peste 5% contribuie Franța, Marea Britanie și China. 

590