Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul din Paris: Anchetă preliminară împotriva Lactalis

lactalis_a_retras_de_pe_piata_lapte_praf_si_cereale_marca_picot_si_milumel.jpg

Lactalis a retras de pe piata lapte praf si cereale marca Picot si Milumel
Lactalis a retras de pe piata lapte praf si cereale marca Picot si Milumel
Sursa imaginii: 
Cris Bouroncle/AFP

O anchetă preliminară a fost deschisă de Parchetul din Paris în cazul Lactalis – pentru « rănire involuntară » și pentru « punerea vieții în pericol ». Lactalis a retras de pe piață mii de tone de produse după ce s-a descoperit că laptele destinat bebelușilor și produs în uzina de la Craon, în nord-vestul Franței, era contaminat cu salmonella.

Ancheta preliminară vizează și acuzațiile de « fraudă agravată » și neexecutarea unei proceduri de retragere a unui produs de pe piață în condițiile în care el reprezenta un pericol pentru sănătatea umană.

Numărul unu mondial de brânzeturi și lider european de lapte, Lactalis deține în prezent mai bine de 100 de mărci în întreaga lume.

Grupul a decis de două ori retragerea de pe piață a unor produse. Pe 21 decembrie a solicitat însă retragerea întregii producții realizate în uzina de la Craon începând cu 15 februarie. Responsabilii fabricii au precizat că o contaminare s-a produs în uzină în cadrul unor lucrări efectuate în primul semestru din 2017. Este vorba de mii de tone de produse.

Prima plângere a fost depusă la mijlocul lui decembrie de tatăl unei fetițe de trei luni care a consumat lapte din loturile retrase de pe piață. Bărbatul a creat o asociație a famiilor victimelor. Numeroși părinți și-au exprimat de altfel dorința de a depune o plângere în acest dosar.     

Pe 20 decembrie, Autoritatea de supraveghere a Sănătății Publice din Franța a recenzat 35 de nou-născuți care s-au îmbolnăvit cu salmonella, începând cu luna august. Ei sunt bine în prezent, chiar și cei 16 spitalizați. 31 dintre bebeluși au consumat lapte provenind de la uzina din Craon.

O parte a celor 350 de salariați ai unității se află în șomaj tehnic, dar încă nu au fost anunțate măsurile de care aceștia vor beneficia. Fabrica a fost închisă încă de pe 8 decembrie pentru ca instalațiile și echipamentele să poată fi dezinfectate.

O contaminare cu salmonella s-a mai înregistrat în această unitate în 2005. Atunci, 146 de bebeluși au fost descoperiți cu salmonella pe întreg teritoriul Franței, după ce consumaseră lapte praf produs aici.