Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lima: Alberto Fujimori cere iertare peruvienilor

manifestanti_agita_fotografiile_victimelor_fostului_dictator_alberto_fujimori_pentru_a_denunta_eliberarea_sa_lima_peru_25_decembrie_2017.jpg

Manifestanti agita fotografiile victimelor fostului dictator Alberto Fujimori pentru a denunta eliberarea sa, Lima, Peru, 25 decembrie 2017
Manifestanti agita fotografiile victimelor fostului dictator Alberto Fujimori pentru a denunta eliberarea sa, Lima, Peru, 25 decembrie 2017
Image source: 
REUTERS/Mariana Bazo

Fostul președinte peruvian Alberto Fujimori și-a cerut scuze pentru actele comise de guvernul său, între 1990 și 2000. Un video realizat de pe patul de spital a fost postat pe Facebook. Anunțul său a fost făcut la două zile după ce a fost « grațiat umanitar » de șeful statului, Pedro Pablo Kuczynski.

Președinte între 1990 și 2000, Alberto Fujimori, de origine japoneză, efectua din 2007 o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru corupție și crime împotriva umanității.

Sâmbătă el a fost spitalizat pentru aritmie și tensiune arterială scăzută.    

Iar duminică, președintele Pedro Pablo Kuczynski l-a grațiat deși în campania electorală din 2016 s-a angajat să nu îl elibereze.

Fostul șef de stat, vizibil într-o stare gravă s-a exprimat de pe patul de spital, înconjurat de aparatură medicală: “sunt conștient că rezultatele guvernului meu au fost bine primite de o parte a populației însă știu că am decepționat cealaltă parte a compatrioților. Acestora din urmă le cer iertare din inimă. Vestea grațierii decise de președinte m-a surprins. Este un amestec de sentimente de mare bucurie dar și de tristețe.”

Grațierea a provocat o criză politică în Peru îndreptată împotriva președintelui, care joi, a reușit să scape unei destituiri din partea parlamentului după ce a beneficit de susținerea unei mișcări politice fondate de Alberto Fujimori. De altfel cea care a inițiat moțiunea de destituire a fost chiar fiica lui Alberto Fujimori care a salutat decizia președintelui.

Mai bine de 5.000 de peruvieni au manifestat la Lima pentru a denunța grațierea. Ei au cerut demisia actualului șef de stat pe care îl acuză că ar fi negociat politic această măsură. Familiile victimelor au protestat afirmând că de 25 de ani nu mai au Crăciun pentru că faptele lui Alberto Fujimori sunt prea dureroase.

În schimb, Pedro Pablo Kuczynski le-a răspuns că a dorit reconcilierea țării dar și să evite ca Fujimori să moară încarcerat. El a adăugat că a fost cea mai grea decizie luată.

O măsură criticată și de José Miguel Vivanco – directorul pentru America Latină a ONG-ului Human Rights Watch. Acesta este de părere că “în loc să se reafirme că într-un stat de drept nu există niciun tratament preferențial, ideea va rămâne pentru totdeauna că eliberarea sa a fost o negociere politică vulgară în schimbul menținerii la putere a lui Pedro Pablo Kuczynski.”

"Cuvântul președintelui și-a pierdut orice valoare", sunt de părere diverși experți politici citați de France Presse.

   

476