Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Migranţi: cele mai dificile momente ale anului

melilla_0_0.jpg

Politisti spanioli încercînd sa opreasca migranti doritori sa patrunda în enclava spaniola Mellila din Maroc.
Politisti spanioli încercînd sa opreasca migranti doritori sa patrunda în enclava spaniola Mellila din Maroc.
Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/Jesus Blasco de Avellaneda

Spania a recenzat anul acesta o creştere a numărului de intrări clandestine, faţă de 2016. Cei mai mulţi migranţi care ajung în Spania vin din Algeria, ceea ce este o altă noutate. Anul 2017 se încheie, pe ansamblu, pentru Europa, cu o scădere a numărului de migranţi, dar fără nici o soluţie durabilă şi justă pentru diminuarea presiunii migratorii.

Spania este cea de-a treia “poartă de intrare a migranţilor în Europa, după Italia şi Grecia”. Este constatarea cotidianului le Monde care mai furnizează următoarele cifre: Peste 26 400 de persoane au încercat anul acesta să-şi găsească refugiu în Spania, pornind de pe coastele africane, faţă de aproximativ 13 000 anul trecut.

Unele vase cu migranţi eşuează pe coastele Andaluziei, nu departe de Gibraltar. Alţi migranţi traversează, în Maroc, frontiera terestră spre enclavele africane ale Spaniei, Ceuta şi Mellila. Recent, în Spania a izbucnit o polemică după ce autorităţile au găzduit de urgenţă în jur de 500 de migranţi într-o închisoare nouă care nu fusese încă dată în folosinţă. Autorităţile pretind însă că acest penitenciar oferea toate condiţiile corecte pentru migranţi: mijloace sanitare, duşuri, căldură, săli de sport…

Pentru migranţii care pleacă din Libia spre Italia, acest moment al anului este extrem de periculos. Traficanţii, pe vreme rea, scad preţul la traversările ilegale, preţ care devine cam 400 de euro de persoană, informează Agenţia France Presse. Ceea ce îi incită pe mulţi candidaţi la exil să-şi încerce norocul, cu preţul vieţii bineînţeles. Ei nici nu ştiu de altfel că traficanţii obişnuiesc în aceste condiţii să instaleze cît mai mulţi migranţi pe ambarcaţiunile pneumatice, pentru “rentabilizarea” operaţiunii.

Statisticile arată, cel puţin pentru migranţii din vestul Africii, că şapte din zece rămîn în diferitele ţări pe care le parcurg, foarte mulţi terminîndu-şi periplul în Maroc. Autorităţile din această ţară şi-au modificat de altfel politica faţă de migranţi, ele privilegiază mai puţin expulzările şi din ce în ce mai mult integrarea.