Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment rus: furnizarea de arme sofisticate americane către Kiev ar putea duce la “o baie de sînge”

2017-02-10t131348z_1889992525_rc12ad056c80_rtrmadp_3_ukraine-crisis-eu_0.jpg

Soldat ucrainean în pozitie pe frontul din Donbas
Soldat ucrainean în pozitie pe frontul din Donbas
Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/Oleksandr Klymenko

În acest sfîrşit de an autorităţile ucrainene şi separatiştii pro-ruşi procedează la un schimb de prizonieri fără precedent. In jur de 380 de persoane îşi vor găsi libertatea, în urma unor lungi negocieri în care s-au implicat preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său ucrainean Petro Poroşenko precum şi patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, Kiril. Acest gest ar putea fi un semn de scădere a tensiunilor, dar în acelaşi timp anul 2018 se anunţă unul complicat pe fondul deciziei americane de a furniza “arme letale” Ucrainei.

Sărbătorile de sfîrşit de an, precum şi Crăciunul şi Anul nou pe stil vechi, fac să tacă armele, cît de cît, în estul Ucrainei. Declaraţiile Moscovei după decizia lui Donald Trump de a furniza armament sofisticat Kievului sunt însă extrem de îngrijorătoare. Rusia acuză de fapt Statele Unite că “încurajează o nouă baie de sînge” în estul Ucrainei, unde conflictul izbucnit în 2014 s-a soldat deja cu cel puţin zece mii de morţi.

Ceea ce îi supără foarte tare pe ruşi este că trupele Kievului ar putea dispune curînd de “arme letale grele”, în special de lansatoare de rachete şi de rachete antitanc de tip Javelin. Cotidianul Le Monde precizează că autorităţile de la Kiev au cerut chiar de la începutul luptelor astfel de arme sofisticate, pe care de altfel fostul preşedinte Barack Obama le-a promis. Oare încearcă noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, pentru care dosarul ucrainean nu a fost de loc o prioritate, să atragă din nou atenţia internaţională asupra sa prin concretizarea promisiunii făcută de predecesorul său? Este o întrebare pe care şi-o pun Le Monde precum şi diverşi comentatori ai principalelor agenţii de presă.

Cînd Donald Trump ia decizii “spectaculoase” lumea nu prea ştie dacă preşedintele american o face din motive interne sau pentru că într-adevăr America are anumite interese geopolitice. In mod oficial, Washington-ul doreşte să furnizeze Ucrainei “capacităţi de apărare întărite” astfel încît să “o ajute să-şi apere suveranitatea, integritatea teritorială, şi să fie în măsură să răspundă oricăror agresiuni în viitor”. Am citat expresii utilizate de diplomaţii americani şi reluate de cotidianul Le Monde. Dar poate că Donald Trump reacţionează în acest fel şi întrucît el se află sub presiunea anchetei legată de implicaţiile ruşilor în campania sa la prezidenţiale. Si în acest fel el vrea să spună “nu am avut niciodată intenţia de a mă apropia de Moscova sau de Vladimir Putin, dimpotrivă, înţeleg să-i ţin pe ruşi la distanţă şi la respect”.

Mai probabil este faptul că diplomaţia americană s-a simţit în ultimul timp exclusă de la negocierile de pace dintre oficialităţile de la Kiev şi separatişti. Parisului şi Berlinului i-au revenit rolul de mediatori pentru a insista în aplicarea acordurilor de la Minsk semnate în 2015. Moscova avertizează însă că aceste acorduri riscă să rămînă literă moartă dacă America începe să înarmeze Ucraina.

Într-un cu totul alt registru diplomatic, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel se mulţumesc să sublinieze din nou că nu există decît soluţii paşnice pentru rezolvarea crizei din Ucraina.