Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2017 - Anul în care organizația Stat Islamic și-a pierdut califatele

un_vehicul_blindat_al_armatei_irakiene_avanseaza_in_partea_veche_a_orasului_mosul_26_iunie_2017.jpg

Un vehicul blindat al armatei irakiene avanseaza în partea veche a orasului Mosul, 26 iunie 2017
Un vehicul blindat al armatei irakiene avanseaza în partea veche a orasului Mosul, 26 iunie 2017
Sursa imaginii: 
AFP/AHMAD AL-RUBAYE

2017 a fost anul în care organizația Stat Islamic a pierdut aproape în totalitate teritoriile sale. Chiar și cele două orașe capitale ale autoproclamatelor califate: Mossul în Irak și Rakka în Siria. 

Înfrângerile s-au ținut lanț pentru organizația jihadistă. La începutul lui iulie, autoritățile irakiene anunțau sfârșitul bătăliei de la Mosul, al doilea oraș din Irak, cucerit în urmă cu trei ani. Bătălia de la Mosul a durat 9 luni, bilanțul uman nu este cunoscut cu exactitate dar se cifrează la câteva mii de morți.

Ïn prezent situația este mult mai bună aici dar încă nu poate fi vorba de o reîntoarcere a foștilor locuitori. Totul este distrus : clădirile, locuințele, casele , infrastrucrura, utilitățile de bază. Ïn plus zona încă nu a fost securizată astfel că revenirea oamenilor este practic imposibilă.

Gruparea Stat Islamic nu mai are bază teritorială în Irak dar totuși mai comite atacuri: 45 de persoane, civili și militari, au fost uciși de jihadiști din octombrie, dată la care organizația radicală a pierdut Hawija, ultima localitate pe care o controla.

 În Irak, armata națională și milițiile șiite susținute de coaliția internațională anti-jihadistă sunt cele care au reușit să recupereze teritoriile ocupate de organizația Stat Islamic. În Siria, coaliția a beneficiat de sprijinul alianței Forțelor Democratice Siriene, dominate de kurzi.

De la începutul campaniei duse împotriva grupării Stat Islamic, în 2014, coliția a anunțat moartea a peste 800 de civili în Irak și Siria. În schimb, ong-ul Airwars avansează o cifră mult mai mare, de 6.000 de victime civile.

În octombrie 2017, după un acord de evacuare a unor combatanți, gruparea jihadistă a fost îndepărtată și din Rakka, autoproclamata capitală în Siria. Luptele violente au făcut din oraș un câmp de ruine acum controlat de forțele kurde siriene.

Fără teritorii, gruparea Stat Islamic este privată și de infrastructură și de resurse financiare, cele care veneau din petrol în special și care o ajutau să își revendice termenul de « stat » la care țina atât. Baza teritorială i-a permis de altfel să pregătească atentate, în special cel din noiembrie 2015 din Paris.

După aceaste pierderi suferite în 2017, îi rămâne ideologia și o parte a combatanților – este de părere cercetătorul francez Romain Caillet. În opinia sa, asistăm la un paradox: "Inițial, când tineri francezi, ruși, tunisieni, saudiți au plecat în Siria, gruparea Stat Islamic era un grup regional iar Al-Qaeda o organizație transnațională. În prezent, filialele locale ale Al-Qaeda sunt mai aproape de logica națională. Iar Daesh a devenit o organizație transnațională angajată într-un război total împotriva lumii întregi.  

Nu se cunoaște cu exactitate ce anume s-a întâmplat cu șeful grupării – Abou Bakr al-Baghdadi, care, în iunie 2014 proclama califatul într-o moschee din Mosul. Decesul său a fost anunțat iar apoi contrazis în mai multe reprize.

Apoi, cercetătorul francez este de părere că rețelele jihadiste, islamiste, teroriste..se adaptează noilor situații.

În Franța, președintele Emmanuel Macron promitea spre finele lui decembrie o victorie rapidă asupra grupării jihadiste. "Războiul în Siria împotriva grupării Stat Islamic va fi câștigat către mijlocul lui februarie", explica șeful de la Palatul Elysée și adăuga : « Bashar al Assad este inamicul poporului sirian. Inamicul Franței este Daesh ». În opinia sa, « liderul sirian va trebui să răspundă în fața justiției internaționale pentru crimele comise asupra poporului său ».  

La rândul său, președintele Vladimir Putin vorbește despre « rolul crucial » pe care Rusia l-a avut în îndepărtarea jihadiștilor din Siria. Mai bine de 48.000 de soldați și ofițeri ruși au participat la operațiunile prin care regimul sirian a reușit să preia controlul teritoriilor deținute de Daesh. Trupele rusești s-au aflat în Siria din septembrie 2015 pentru a susține armata lui Bashar al Assad.

Declanșat în 2011, conflictul din Siria a făcut peste 340.000 de morți iar milioane de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.