Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recep Tayyip Erdogan: „Trebuie să ne reducem numărul de inamici şi să ne mărim numărul de prieteni”

erdogan-3q-.jpg

Recep Tayyip Erdogan în aprilie 2017
Recep Tayyip Erdogan în aprilie 2017
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr / Adem Altan, AFP

Printre şefii de stat despre care presa a scris foarte des anul acesta se numără şi preşedinele turc Recep Tayyip Erdogan. El îşi încheie anul cu un turneu în Africa şi cu cîteva declaraţii de bune intenţii în direcţia Uniunii Europene. 2017 rămîne însă anul în care negocierile de integrare europeană a Turciei au fost practic oprite. Preşedintele turc are alte proiecte pentru ţara sa, mai degrabă în prelungirea tradiţiei imperiale şi autoritare.

Cotidianul turc Hurriyet reia cîteva declaraţii făcute de preşedintele turc în contextul vizitelor pe care le-a făcut în Sudan, Ciad şi Tunisia. „Vrem să avem relaţii bune cu Uniunea Europeană şi cu ţările Uniunii Europene. Întotdeauna am fost de părere că trebuie să ne reducem numărul de inamici şi să ne mărim numărul de prieteni”, afirmă Recep Tayyip Erdogan.

Cuvinte înţelepte, nimic de spus, dacă în cazul Europei nu ar fi unele de circumstanţă. Ele sunt stimulate probabil de faptul că recent Parisul şi Berlinul au criticat decizia lui Donald Trump de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim. Cum Turcia s-a aflat în prima linie a protestelor din lumea arabo-musulmană în contextul acestei decizii luată de Washington, Recep Tayyip Erdogan vede brusc nişte posibili aliaţi, cel puţin la acest capitol, în Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

Ierusalimul, sau mai bine spus unitatea de vederi dintre europeni şi turci în privinţa Ierusalimului, îl determină brusc pe Recep Tayyip Erdogan să întindă o mînă în direcţia Europei occidentale. El mai afirmă că este dispus să efectueze o vizită în Germania, în Olanda şi în Franţa, ba chiar şi la Vatican.

Încearcă oare Turcia, în perspectiva multor incertitudini pe care le va aduce 2018, să-şi mărească numărul de prieteni, după cum declară chiar preşedintele turc? Printre acesti noi prieteni se numără deja în mod evident Rusia, care va furniza Turciei rachete sol-aer de tip S-400 pentru suma de două miliarde cinci sute de milioane de dolari. Agenţia Reuters precizează într-o depeşă că Turcia este prima ţară membră a Alianţei Atlantice care procedează la acest tip de achiziţie. O tranzacţie care provoacă îngrijorare în rîndurile occidentalilor, mai ales că Turcia este membră în NATO iar sistemele de rachete ruse nu sunt integrate, după cum subliniază Reuters, în „arhitectura militară a alianţei”.

Relaţiile dintre Turcia şi Rusia s-au ameliorat constant în ultimul timp, chiar dacă în Siria, de exemplu, cele două ţări continuă să sprijine forţe opuse. S-ar putea ca Erdogan să încerce anul viitor şi o încălzire a relaţiilor cu Uniunea Europeană, dat fiind că a reuşit practic în interior să înăbuşe orice opoziţie. Tentativa de lovitură de stat din iulie anul trecut, şi lupta împotriva terorismului au fost doi factori care l-au ajutat pe Erdogan să-şi consolideze în mod substanţial puterea.

Cotidianul Le Figaro publică un reportaj realizat la Istanbul unde în prezent numeroşi profesori universitari sunt aduşi în faţa tribunalelor numai pentru că au semnat o petiţie cerînd încetarea operaţiunilor militare în sud-estul ţări unde se află concentrată comunitatea kurdă. Pentru cotidianul francez aceste procese sunt un „simbol al derivei autoritate a preşedintelui Erdogan” şi „suscită noi nelinişti în Europa”. Respectivii universitari riscă să primească pedepse de pînă la 7 ani de închisoare numai pentru că avut un reflex pacifist şi au cerut puterii să-şi schimbe politica faţă de kurzi. Ori, puterea îi urmăreşte acum pe aceşti intelectuali acuzîndu-i că ar sprijini terorismul. Respectiva petiţie a fost semnată de 1128 de persoane dintre care 29 de universitari. Erdogan i-a acuzat personal de „trădare”, şi o întreagă campanie de denigrare a lor a fost orchestrată în Turcia.

Este greu de crezut în aceste condiţii că europenii, chiar dacă sunt „pe aceeaşi lungime de undă” cu Turcia în privinţa Ierusalimului, vor accepta totala distrugere a libertăţii de expresie şi a democraţiei în Turcia. Lista de prieteni pe care doreşte să o amplifice Erdogan riscă să nu conţină majoritatea ţărilor europene şi în general ţările care mai cred că democraţia este o valoare inseparabilă de civilizaţie.