Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UNICEF: Milioane de copii plătesc prețul războaielor

logo-ul_unicef.jpeg

Logo-ul UNICEF
Logo-ul UNICEF
Sursa imaginii: 
UNICEF

UNICEF atenționează asupra violențelor la care sunt supuși copiii în întreaga lume. Luați drept țintă în unele conflicte din lume, uciși, răniți, recrutați direct din școli ori din spații de joacă și puși să se bată cu arma în mână. Milioane de copii plătesc prețul războielor direct ori indirect – prin înfometare, lipsa îngrijirilor sanitare. Ïn Siria, un copil din trei nu a trăit decât în război.

UNICEF a publicat un raport asupra situației copiilor victime ale conflictelor existente în lume. În el, organizația Națiunilor Unite amintește că în multe zone ale planetei, copiii au fost luați drept ținte, au fost uciși, răniți, expuși atacurilor de tot felul, violențelor. Organizația trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește recrutarea copiilor pentru a deveni soldați.

Purtătorul de cuvânt al UNICEF pentru situațiile umanitare, Kieran Dwyer:

"UNICEF trage un semnal de alarmă privitor la atacurile comise asupra copiiilor în acest an. Am observat o brutalitate nemaiîntâlnită până acum îndreptată împotriva copiiilor aflați în zonele de conflict, în Africa, Orientul Mijlociu, Asia și chiar în Europa. O astfel de brutalitate nu trebuie acceptată. Ea un poate reprezenta “normalitatea” prin care ducem războaiele în ziua de astăzi. Copiii sunt atacați în casele lor, în școlile lor, spitalele sunt bombardate frecvent, copiii sunt violați, forțați să devină parte a unor grupuri armate, sunt torturați ori înfometați până la moarte." 

În Somalia, în primele zece luni ale lui 2017 au fost raportate 1.740 de cazuri de copii care au fost recrutați pentru a participa, cu arma în mână, la diverse conflicte. În Nigeria și în Camerun, organizația jihadistă Boko Haram a forțat 135 de copilași să participe la atacuri sinucigașe, transformându-i în bombe umane. Este vorba de 5 ori mai mulți copii comparativ cu anul 2016.

Reprezentantul UNICEF Kieran Dwyer:

"În 2017 am observat o escaladare a violențelor în Republica Centraficană motiv pentru care sute de mii de persoane au fost nevoite să își părăsească casele, copiii au fost abuzați sexual și omorâți. În Congo, violențele au lăsat fără case 850.000 de copii. Aici, 200 de centre de îngrijiri ori spitale și 400 de școli au fost atacate și distruse. În Sudanul de Sud, 19.000 de copii fac parte din grupările armate locale, 2.300 de copii au fost uciși ori răniți în ultimii 4 ani. Toate aceste abuzuri nu sunt normale, lumea nu ar trebui să le accepte iar copiii trebuie protejați, sunt foarte vulnerabili în aceste războaie.

În Irak și în Siria, unul din trei copii nu cunoaște ce este pacea, el a trăit doar perioada războiului.

În Ucraina, minele antipersonal pun în pericol viața a 220.000 de copii, potrivit unui raport ONU.

UNICEF cere statelor care se află în conflict să înceteze violențele împotriva copiiilor și să nu mai fie atacate școlile și nici spitalele.