Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bloomberg: Jeff Bezos - cel mai bogat om al planetei

pdg-ul_amazon_jeff_bezos_este_cel_mai_bogat_om_al_planetei_potrivit_bloomberg.jpg

PDG-ul Amazon, Jeff Bezos este cel mai bogat om al planetei, potrivit Bloomberg
Jeff Bezos
Sursa imaginii: 
Getty Images/Bloomberg/Patrick Fallon

Un clasament Bloomberg dezvăluie că marii patroni francezi câștigă în medie 2,3 milioane de euro într-un an.  Totuși, cei mai bine plătiți responsabili de societăți sunt cei din Statele Unite. Nu e de mirare asadar ca un american conduce top-ul Bloomberg al celor mai bogati oameni ai planetei. De altfel americanii sunt cei mai numerosi în clasamentul marilor averi.

Se numește Global CEO Pay Index, este realizat de grupul financiar Bloomberg și are la bază veniturile înregistrate în 22 de state ale lumii. Cifrele rezultate ar putea da amențeală oricui.

Cu un câștig mediu anual de 2,3 milioane de euro, patronii francezi se află pe a 15-a poziție în clasamentul remunerațiilor. Altfel spus, au un venit de 70 de ori mai mare decât un salariu mediu anual francez, care se situază la aproximativ 33.000 de euro.

În schimb, salariul unui responsabil de companie din Marea Britanie este de 200 de ori mai mare decât media locală – Anglia se află pe locul 3 în acest clasament condus de Statele Unite.

Sefii societăților americane sunt campioni mondiali în ceea ce privește diferența salarială. Potrivit Bloomberg, cu un salariu mediu anual de 14,2 milioane de dolari/ aproximativ 12 milioane de euro, ei câștigă de 265 de ori mai mult decât câștigă un lucrător american, care obține în medie, într-un an, aproape 54 de mii de dolari/45.000 de euro.

Surprinzător, pe locul doi se află India cu o diferență salarială de 229 de ori, în plus pentru șefii de mari companii.

Țările nordice nu înregistrează o diferență așa de mare: patronii finlandezi câștigă de 70 de ori mai mult decât un salariat obișnuit iar cei suedezi, de 60 de ori mai mult. În schimb, patronii norvegieni se plasează ultimii în termen de salariu anual. Ei câștigă un milion de euro, de “doar” 20 de ori mai mult comparativ cu venitul mediu anual al unui norvegian de rand.

Pentru a realiza acest clasament, Bloomberg a evaluat veniturile medii – salariu fix, variabil, acțiuni și pensii ale liderilor de companii aflate pe bursă și le-a comparat cu salariul mediu din fiecare stat, calculat în funcție de Produsul Intern Brut și de puterea de cumpărare.

În altă ordine de idei,  anul 2017 a fost un an bun pentru marile averi mondiale. Bogații planetei au devenit și mai bogați – cu un total de peste 800 de miliarde de euro, de patru ori mai mult decât au câștigat în 2016.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos se află în fruntea clasamentului Bloomberg cu o avere de aproape 100 de miliarde de dolari. El îl devansează pe compatriotul său american Bill Gates, co-fondatorul Microsoft dar chiar și pe creatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Mai precis, cei 500 cei mai bogați oameni ai planetei a înregistrat o creștere a averii, în ultimul an, cu 23%, cu un total de 5.400 de miliarde de dolari. Ca o comparație, suma reprezintă de două ori Produsul Intern Brut al Franței.

Americanii continuă să domine clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei: sunt 159 de americani în acest top 500. China numără 38 de miliardari, Franța are doar 13.