Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Telefoane în fiecare celulă din închisorile franceze

prison.jpg

Image source: 
lemonde.fr

Lumea carcerală din Franţa va trăi o adevărată revoluţie. Potrivit cotidianului Le Monde, ministerul justiţiei a decis să instaleze telefoane în toate celulele puşcăriilor franceze. Peste 50.000 de celule din aproape 180 de penitenciare vor fi astfel echipate treptat în următorii ani cu aparate telefonice fixe. Deţinuţii vor putea suna doar la numerele autorizate de administraţia penitenciară sau de judecător.

Actualemente, deţinuţii din Franţa nu pot suna decât de la nişte cabine telefonice aflate pe culoarele puşcăriilor. Adesea, din motive de suprapopulaţie şi lipsă de personal, mulţi puşcăriaşi practic nu au însă acces la cabine. In plus, acestea nu sunt accesibile decât câteva ore pe zi, la orare care corespund orelor de curs ale copiilor sau celor de lucru ale consorţilor/consoartelor.

Pentru ministerul justiţiei, decizia de a echipa toate celule cu telefoane urmăreşte un scop dublu. Pe de o parte, să favorizeze menţinerea legăturilor familiale, considerate un factor esenţial pentru reintegrarea deţinuţilor odată ieşiţi de după gratii. Pe de altă parte, noua măsură ar putea dezamorsa una din principalele surse de incidente în închisori, aceea a traficului cu telefoane mobile. "Un adevărat flagel, devenit rutină" scrie Le Monde. In 2016, administraţia penitenciară a confiscat circa 33.000 de telefoane şi accesorii pentru mobile. Paznicii se fac însă uneori că nu văd această încălcare a legii tocmai pentru a aplana tensiunile.

Ascultarea deţinuţilor

Instalarea de telefoane în fiecare celulă va avea în plus un avantaj pentru serviciile de informaţii penitenciare: va facilita ascultarea deţinuţilor puşi sub supraveghere.

Lupta contra traficului cu portabile nu se va sfârşi însă odată cu instalarea telefoanelor în fiecare celulă. In primul rând pentru că telefoanele nu folosesc doar pentru apelarea familiei sau apropiaţilor. Ele permit de asemenea păstrarea legăturilor cu reţelele criminale. Pe de altă parte, cu telefoanele mobile tip smartphones, tot mai dese după gratii, se poate face mai multe decât un simplu apel telefonic. Se pot de exemplu fotografia sau filma membri ai personalului penitenciar sau elemente din dispozitivul de securitate.

Telefoane în fiecare celulă din închisorile franceze