Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liberia la ora speranţei

2017-12-23t233016z_2098026615_rc174a364b30_rtrmadp_3_liberia-election_0.jpg

George Weah, fost fotbalist, noul presedinte al Liberiei
George Weah, fost fotbalist, noul presedinte al Liberiei
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Thierry Gouegnon

Liberia este poate ţara de pe glob care îşi începe anul cu cel mai mare coeficient de speranţă, după ce anul trecut pe 26 decembrie alegerile prezidenţiale au fost cîştigate de o vedeteă fotbalistică internaţională. George Weah, în vîrstă de 51 de ani, urmează să depună jurămîntul în calitate de preşedinte pe 22 ianuarie şi promite, printre altele, o reformă agrară.

George Weah s-a născut într-un bidonvil liberian şi a cunoscut mizeria, umilinţele şi lipsurile înainte de a fi remarcat datorită calităţilor sale de fotbalist. El a devenit un star fotbalistic în Africa, după ce i s-a decernat în 1995 "Balonul de aur". In Europa el a jucat pentru mai multe cluburi, printre care Paris-Saint-Germain.

George Weah încearcă din 2005 să devină preşedinte al Liberiei, iar în decembrie anul trecut a reuşit să se impusă cu un scor fără appel, peste 61,5 la sută din voturi, faţă de Ellen Johnson Sirleaf. Aceasta din urmă, o femeie educată la Harvard, înalt funcţionar la ONU şi în cadrul Băncii Mondiale, deţinătoare a premiului Nobel pentru pace, a condus timp de 12 ani Liberia, dar fără rezultate notabile la nivel economic pentru cei patru milioane şase sute de mii de locuitori. Tinerii liberieni, mai toţi la şomaj, sunt de fapt cei care l-au adus la putere pe George Weah, devenit un idol al lor, şi de la care aşteaptă veritabile minuni.

Liberia este o ţată traumatizată după un lung război civil, care s-a soldat cu aproximativ 250 000 de morţi între 1989 şi 2003, precum şi după o dramatică epidemie provocată de virusul Ebola între 2014 şi 2016. Va reuşit noul preşedinte, care nu are experienţă politică deşi a devenit senator în urmă cu patru ani, să ofere soluţii pentru imensele probleme ale Liberiei? El promite o reformă agrară, un învăţămînt gratuit şi de calitate, noi infrastructuri…

Pentru moment, fostul atacant care s-a afirmat şi la Paris dar şi la AC Milano sau AS Monaco încarnează speranţa în Liberia, cu o intensitate fără precedend în această ţară. Mister George, cum i se spune, ar trebui să reuşească într-un timp scurt să schimbe lucrurile pentru a-şi conserva popularitatea de care dispune în prezent.