
Special Paris
Charlie Hebdo: în continuare un simbol al spiritului critic şi al rezistenţei în faţa integrismului
7791667012_la-une-du-numero-de-charlie-hebdo-du-3-janvier.jpg

Caricatura de pe prima pagină a acestui număr omagial din Charlie Hebdo, ieşit pe piaţă miercuri 3 ianuarie, exprimă toată angoasa resimţită de redacţie. “Trei ani într-o cutie de conserve”, este titlul generic al desenului care reprezintă într-adevăr un fel de uşă blindată cu o mică ferestruică întredeschisă pe care scrie Charlie Hebdo. Un chip speriat, cu dinţi care scrîşnesc, răspunde unui personaj invizibil cu următoarele cuvinte: “Vreţi un calendar al Organizaţiei stat islamic? Nu avem, am dat deja.”
Fraza face aluzie la faptul că la fiecare început de an francezii se dotează cu calendare noi, dar şi la faptul că redacţia Charlie Hebdo a plătit un greu tribut, în vieţi omeneşti, în contextul terorismului şi al jihadismului care au însîngerat Franţa. Să ne reamintim că de pe 7 ianuarie 2015 atacurile comise pe teritoriul francez s-au soldat cu 241 de morţi.
Redactorii revistei Charlie Hebdo continuă de fapt să reprezinte o ţintă. Ei focalizează, poate mai mult decît orice alte expresii ale democraţiei şi ale libertăţii, ura integriştilor, a islamiştilor radicali, a jihadiştilor şi a altor categorii de indivizi incapabili să accepte ideea că insolenţa, rîsul, satira, sunt valori ale Occidentului. Directorul redacţiei explică într-un interviu că anual securitatea presupune cheltuieli între un milion şi un milion cinci sute de mii de euro. Tot acest buget este asumat de revistă care continuă să aibă un mare succes, deşi cifra sa de afaceri a scăzut. In 2015 Charlie Hebdo a cîştigat 60 de milioane de euro din vînzări, anul trecut însă de trei ori mai puţin.
Redactorii dispun de gărzi de corp permanente, iar redacţia este efectiv un fel de bunker în care nu se poate intra oricum… Echipa redacţională are unele reproşuri de făcut autorităţilor franceze. Laurent Sourisseau, care semnează Riss, directorul revistei, spune următoarele, citat de Agenţia France Presse: “Este normal ca o revistă, într-o ţară democratică, în condiţiile în care îşi vinde un exemplar din două în chioşcuri publice, să-şi finanţeze singură securitatea localurilor şi a jurnaliştilor?”
Redacţia continuă de altfel să fie insultată pe reţelele de socializare şi să primească ameninţări cu moartea. Duminică, la Paris, în Piaţa Republicii, urmează să aibă loc o comemorare organizată la iniţiativa Mişcării pentru pace şi împotriva terorismului. Agenţia France Presse notează că ancheta legată de atacul de pe 7 ianuarie 2015 nu s-a încheiat încă. 13 oameni sunt cercetaţi pentru clarificarea modului în care au operat atunci teroriştii, şi pentru clarificarea modului în care au fost ajutaţi.
Charlie Hebdo este în continuare în doliu, dar nu a cedat în faţa urii, a barbariei şi a prostiei. Revista rămîne un simbol al spiritului critic, atît în Fraţa cît şi în străinătate. Iar acest spirit critic, pe care o parte a umanităţii şi l-a cucerit cu greu, este fără îndoială fundamentul libertăţii însăşi. Dacă retragem dintr-o societate dreptul de a critica fără teama de a fi ucis pe loc sau trimis într-o puşcărie, însăşi dimensiunea libertăţii dispare.