Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turbulenţe în Iran, regimul organizează contra-manifestaţii

teheran1.jpg

Participanți la o demonstrație pro-guvernamentală afișează portretele președintelui Hassan Rohani și liderului spiritual Ali Khamenei, Qom, sudul Teheranului, 3 ianuarie 2018
Image source: 
Mohammad ALI MARIZAD / AFP

În Iran, mişcarea de contestaţie a regimului pare să intre într-o fază de recul, pe fond de arestări şi manifestaţii pro-regim. Miercuri 3 ianuarie zeci de mii de iranieni au ieşit pe străzi în mai multe oraşe pentru a-şi exprima sprijinul faţă de regim. De reţinut că în acest context a fost amînată vizita progamată la sfîrşitul acestei săptămîni la Teheran a ministrului de externe francez Jean-Yves Le Drian.

Șeful diplomaţiei franceze urma să pregătească de fapt la Teheran vizita pe care şi-a anunţat-o în Iran preşedintele Emmanuel Macron. O deplasare importantă, prima a unui preşedinte francez din 1976 până în prezent. În acel an preşedintele Valéry Giscard d’Estaing se ducea în Iran la invitaţia şahului, care urma să fie debarcat de la putere de revoluţia iraniană din 1979.

Deşi Iranul a devenit o Republică islamică, Franţa, şi oamenii de afaceri francezi, şi-au păstrat contactele cu iranienii. Iar după semnarea acordului nuclear cu Iranul, în iulie 2015, firmele franceze se aflau într-o bună poziţie pentru a investi pe piaţa iraniană. Emmanuel Macron consideră de altfel că omolgul său american Donald Trump nu are nici un motiv să denunţe acest acord internaţional, chiar dacă Iranul, pe plan regional, începe să exercite un rol tot mai important.

În prezent autorităţile franceze vor aştepta calmarea situaţiei în Iran, unde de fapt turbulenţele sunt mai degrabă de ordin economic. Iranienii îşi exprimă printre altele şi frustrarea că sume enorme obţinute din petrol sunt dirijate spre "clienţii" externi ai Iranului, cum ar fi Hezbolahii, miliţiile şiite din Siria şi cele din Irak.

Cînd ayatolahii au preluat puterea, ei au promis prosperitate pentru clasele cele mai defavorizate. Acestea din urmă aşteaptă însă de cîteva decenii concretizarea acestei promisiuni, dar n-au văzut decît apariţia unor profitori, inclusiv în rîndurile molahilor şi ale gărzilor revoluţionare.

Ayatolahul Ali Khamenei acuză Statele Unite că s-ar afla în spatele acestor mişcării de contestaţii. Donald Trump s-a mulţumit ieri să declare că America va sprijini, la momentul potrivit, poporul iranian.

609