Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului şi "scriitor al vieţii"

aharon_appelfeld_aharon_appelfeld_rencontre_et_entretien_marc_rettel-003.jpg

Aharon Appelfeld în 2004
Aharon Appelfeld în 2004
Sursa imaginii: 
credit foto: wikipedia

Scriitorul israelian Aharon Appelfeld, supravieţuitor al Holocaustului, tradus în multe limbi şi deţinător al unor premii literare importante, a decedat pe data de 4 ianuarie la vîrsta de 85 de ani. El s-a născut în 1932 la Jadova, în Bucovina, lîngă Cernăuţi, regiune care în perioada interbelică era parte integrantă a României. Aharon Appelfeld este considerat ca una dintre vocile cele mai importate ale literaturii israeliene.

Printre premiile pe care Aharon Appelfeld le-a primit în cursul carierei sale se numără şi unul francez, premiul Médicis pentru literatură străină care i-a fost acordat în 2004.

Majoritatea cărţilor sale evocă destinul evreilor din Europa înainte şi după al doilea război mondial cînd naziştii au exterminat în jur de şase milioane de evrei.

Deportat în Transnistria împreună cu tatăl său, el evadează (la vîrsta de zece ani), rătăceşte prin păduri în Ucraina unde este "adoptat" (cum povesteşte mai tîrziu într-o carte autobiografică) de către o bandă de criminali ucraineni, apoi devine bucătar în Armata Roşie. După o peregrinare prin mai multe ţări europene, în 1946 reuşeşte să plece în Palestina. In 1957 el îşi regăseşte tatăl in Israel, dar mama sa este o victimă a Holocaustului.

Aharon Appelfeld a publicat prima sa carte în 1962, iar în total este autorul a aproximativ 40 de titluri dintre care mai multe sunt traduse în româneşte.

"Badenheim 1939", "Povestea unei vieţi", "Pe neaşteptate, dragoste" sunt editate de Polirom.

Cotidianul Le Monde evocă personalitatea lui Aharon Appelfeld cu această precizare: el refuza să fie clasificat ca un scriitor al Holocaustului, chiar dacă era o voce a celor care n-au supravieţuit maşinii infernale de exterminare a evreilor. Le Monde îl citează pe Aharon Appelfeld cu următoarea frază: "Nu se poate să fii un scriitor al morţii. A scrie presupune să fii viu."

Încrederea în om nu l-a părăsit niciodată pe Appelfeld, în ciuda dramelor pe care le-a trăit, după cum mărturisea el însuşi în presa franceză cu ocazia apariţiei unuia dintre romanele sale cele mai celebre, "Partizanii".